Leder

Gjestetalere

Vi vet at antisemittisme er utbredt blant norske muslimer. Derfor skulle vi virkelig ønske at en konferanse for unge muslimer slo et slag for å bekjempe anti-semittisme.

Til helga arrangerer unge muslimer den såkalte Umma-konferansen, en konferanse av og for ungdom. Ungdommene som står bak konferansen og deres støttespillere ønsker å fremme et islam som står fast på konservative religiøse doktriner, men som er åpent mot det norske samfunnet og markerer front mot ekstremisme og vold. Det er i utgangspunktet positivt at unge muslimer samles på et slikt grunnlag.

LES OGSÅ: - For noen vil alltid disse foredragsholderne oppleves som kontroversielle

Konferansen sliter imidlertid med å finne fram til gjestetalere som står for de verdiene de ønsker å fremme. De ønsker tydeligvis å invitere muslimske lærde som har en autoritet internasjonalt og samtidig evner å kommunisere med unge mennesker. Men litt for ofte har de pådratt seg kritikk for å ha invitert ­talere med synspunkter som vekker sterke reaksjoner.

Muslimske lærde fra det som må kunne kalles mainstream islam ute i verden vil for eksempel mene at homofilt samliv er moralsk forkastelig, eller de vil ha et syn på kjønnsroller som vekker forargelse hos flertallet i Norge. Det er likevel ytringer som må tillates også her i landet.

Noe annet er det dersom de forfekter dødsstraff for homofili eller for blasfemi og konvertering fra islam. Det er ikke akseptabelt i Norge. Arrangørene bør også holde unna de som argumenterer for brutal sharialovgivning eller for at muslimer ikke skal følge norsk lov.

Også årets gjestetaler, Suleiman Hani, møter kritikk fordi han har sammenlignet holocaustfornektelse med Muhammed-karikaturer. Det betyr ikke at han er holocaustfornekter. Men det er likevel et uttrykk for en ­beklagelig nedgradering av alvoret i holocaust.

Vi vet at antisemittisme er utbredt blant norske muslimer. Derfor skulle vi virkelig ønske at en konferanse for unge muslimer slo et slag for å bekjempe antisemittisme. Arrangørene bør i det minste markere at de ikke deler talerens syn på holocaust og at de har front mot antisemittisme.

LES OGSÅ: Nettkamp mot antisemitissme

Vi vil også uttrykke en viss forundring over at det ikke nå finnes norske muslimer med autoritet som kan være hovedtalere på en slik konferanse. Når man hele tiden skal lete etter talere fra utlandet, må man i det minste ta en skikkelig sjekk på hva vedkommende står for.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder