Verdidebatt

Kan frelsen velges?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg tror jo ikke at Adam og Eva var historiske personer. "Adam" på hebraisk betyr menneske. Gud skapte mennesket en eller annen gang, og vi har utviklet oss som art. Homo sapiens/det moderne menneske er ifølge vitenskapen ca. 200 000 år gammelt. Det har også vært mange ulike menneskearter, neandertalerne var den siste art som levde side om side med Homo Sapiens. Denne art døde ut, sannsynligvis pga våre brutaliteter.

Jeg har jo den oppfattelse av at mennesker har potensiale i seg til både godt og til ondt. Hele skaperverket har dette i seg. At det en eller annen gang ble et fall i skaperverket, tror jeg altså på. Dette er viktig, for i utgangspunktet skapte Gud alt godt, og la til rette for en sunn utvikling. Det skar seg dessverre på et tidspunkt, og hva årsaken er til at ondskapen ble en del av verden skal jeg ikke gå innpå nå. Det ondes problem berør jeg nå bare på overflaten, med dette korte innlegget.
Det jeg vil med dette innlegget, er å utfordre tanken om "fri vilje-velge frelsen". For frelsen kan dypest sett ikke velges. For hvem har valgt å bli født til verden, hvem har valgt sitt genmateriale, sitt miljø? etc. Ingen har valgt den de er! (Iallfall ikke innenfor de fundamentale nivåene).

Mennesket i sin natur ble en eller annen gang spaltet. La oss derfor anta at noen av våre forfedre gikk sine egne veier, og døden kom inni verden, med både synd, ondskap, sykdommer og lidelser på et mystisk vis. Dette var selvsagt ikke villet av Gud. (Det onde er en destruktiv kraft utenfor Guddommen.) Hele menneskeheten kom under påvirkning av både det gode og det onde. Det er jo åpenbart at vår verden er underlagt både det onde og det gode. Årsaken til dette forsøkes nå å forklares i svært korte trekk. Det ondes opphav utenfor mennesket, tar jeg som nevnt ikke nå. Poenget er at vi, jeg og du ikke har valgt en slik verden. Den er der slik den er. På samme måte gjelder det med frelsen-vi har ikke valgt frelsen.

Guds frelse i Jesus Kristus. Jesus var/er både menneske og Gud. Han har gjort det slik at alle mennesker er inkludert i frelsen. Vår evige natur vil bli fullkommen god, slik Jesu natur er fullkommen. En verden og en himmel uten krig, undertrykkelse, lidelser, sykdom og død. Dette var Guds plan med oss og sitt skaperverk i utgangspunktet, så skar det seg, som allerede nevnt, for våre forfedre, og dermed ble vi alle underlagt andres fall. Dette er ikke vårt VALG. Jesus har selvsagt da gjort frelsen tilgjengelig for alle. Også denne avgjørelse er utenfor vår egen makt! Frelsen er ikke mitt eller ditt valg. Det er Guds eget valg til det beste for oss alle!

Samtidig tror jeg at vi kan akseptere frelsen med en begrenset vilje. Men objektivt sett er både fallet, denne verden og frelsen utenfor vår egen makt. Det eneste vi kan gjøre er å tro, håpe og fylles med kjærlighet. Og forsøke å gjøre det gode mot vår neste, bevare og forvalte denne verden vi er satt i. En verden vi ikke har valgt!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt