Leder

Spa møkk eller bygge?

Dersom kristne ledere hadde brukt tiden på å spa møkk, ville de ikke fått gjort noe annet.

I helgen skriver Aftenpostens Jonas Brenna om «den sure gamle mannens taktikk». Utgangspunktet er raseriet mot TV-programmene Skal vi danse og Ex on the beach. Det førstnevnte programmet blir kritisert fordi en deltaker tråkket over sin dansepartners grenser på direkten. Ex on the beach, som vi også har omtalt i Vårt Land, blir kritisert for at TV-produsenten Dplay bevisst gjør grenseoverskridelser til underholdning.

Brenna er enig i kritikken, men minner om at ­definisjonsmakten har endret seg. «Sure gamle menn» har langt mindre gjennomslag i debatten nå enn før. Det virker mot sin hensikt når de raser mot alt som er galt, påpeker han.

LES OGSÅ: - Karismatikk for staute nordmenn

Noen ganger er det nødvendig å fordømme ­mørket. Det er slettes ikke bare «gamle menn» som reagerer på utviklingen i TV-ruta. Men Brenna har et poeng. Å tenne lys har ofte større effekt. Vi ser det blant annet i diskusjonen om sunt og usunt i karismatiske kristne menigheter. Den tidligere lederen av Human-Etisk forbund, Levi Fragell, er en av dem som stadig engasjerer seg mot det han oppfatter som spekulative show og drøye innsamlingsmetoder.

Vi er enige med Fragell i at det fortsatt finnes kritikkverdige ting. Noen må påpeke ­dette også. Men dersom kristne ledere ­hadde fulgt Fragells oppfordring og brukt tiden på å spa møkk, ville de ikke fått gjort noe annet. Møkka­haugen forsvinner nemlig aldri.

Det finnes mennesker som får energi av å ­bekjempe det de er imot. Noen av disse samler seg i organisasjoner og fellesskap. Men folk flest er ikke slik. De er mer opptatt av det som gir gode liv. De ønsker inspirasjon og hjelp til å løfte blikket og ­utvide horisonten, til å skape noe positivt rundt seg.

LES OGSÅ: - Inviterer spekulative predikanter på stevner

Dette har en rekke kristne ledere forstått. Derfor har de overlatt til andre å fordømme mørket. Selv har de tatt ansvar for å bygge opp alternativer. De har sørget for at andre måter å drive kristent arbeid på er blitt toneangivende.

I stedet for å kritisere dem for det, burde Fragell være takknemlig for at ikke alle er som ham. For da ville det ikke fantes et eneste sunt kristent alternativ til spekulativ og destruktiv religionsutøvelse.

Trykket i Vårt Land 24. september 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder