Verdidebatt

Trist og bedrøvet - hva nå KrF?

Kristelig Folkeparti ønsker som navnet antyder å kjempe for kristendemokratisk politikk og være et folkeparti. Rabalderet i etterkant av at Geir Jørgen Bekkevold, prest og familiepolitisk talsmann i KrF, viet et likekjønnet par, har fått meg til å tvile på om KrF har det i seg å bli et folkeparti.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg er KrF-medlem. Stolt over at KrF står opp for menneskeverdet, kampen mot sorteringssamfunnet, og kjemper for aktiv livshjelp til syke og døende. KrF ønsker å verne om viktige verdier i samfunnet vårt. For mange av disse verdiene er KrF premissleverandører i det politiske landskapet. Norge trenger et KrF som kan løfte disse sakene i den offentlige debatten.

For tiden er jeg som KrF-medlem trist og bedrøvet. Det er jeg fordi jeg har begynt å tvile. Jeg tviler på om KrF kan bli et folkeparti, slik både jeg og partiet ønsker at det skal være.

Geir Jørgen Bekkevold, prest i Den norske kirke og familiepolitisk talsmann i KrF, viet et likekjønnet par. De fleste som følger nyhetsbildet har fått med seg at det har ført med seg kraftige reaksjoner internt i KrF.

Disse reaksjonene får meg til å tvile på prosjektet 'KrF som folkeparti'.

Internt i partiet har diskusjonen i etterkant av vielsen handlet om blanding av rollen som prest og familiepolitisk talsmann. Internt, og utad, snakkes det om at vielsen oppfattes av "mange" som et politisk signal med ønske om en liberal dreining av politikken.

Utad fremstår denne diskusjonen som at KrF inntar et mer konservativt syn på ekteskapet enn Den norske kirke, slik Magnus Takvam har kommentert det. Utad formidles et KrF som krangler så busta fyker om en politisk sak som for lengst er død og begravet. Utad fremstår KrF, tror jeg, som uspiselige for de aller fleste av den potensielle velgermassen - fordi det formidles at KrF ikke står opp for mennesker som elsker hverandre.

Her er også roten til min bekymring. KrF blir gjennom denne utdaterte diskusjonen uaktuell for de aller fleste velgere. Folkepartiet blir en utopi.

Jeg respekterer at det er ulike syn på likekjønnet ekteskap. KrF, og partiets velgere, må akseptere at det er to ulike syn på likekjønnet ekteskap - slik Den norske kirke har gjort. Da kan vi få en slutt på slike destruktive prosesser som vi har vært vitne til den siste tiden.

KrF må styrkes for å løfte viktige politiske saker også i fremtiden. Da må partiet bli mer spiselig for potensielle velgere. Inntil da fremstår KrF som et parti som hører til under sperregrensen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt