Kommentar

Landsmoder med «grit»

Erna Solberg vei til suksess beskrives aller best med moteordet «grit». Hard jobbing og stor utholdenhet.

I forbindelse med statsministerens avsluttende pressekonferanse i går, er Erna Solbergs seiere, nederlag og lederstil blitt analysert. Det vi ser er en trygg og populær landsmoder. Men det er interessant å stoppe opp for dvele ved hva som gjør at vår andre kvinnelige statsminister er blitt så populær.

Erna Solberg er politikeren som både har gått en lang og tøff vei mot toppen, og måttet takle mange­ nederlag. På veien har hun har fått kjeft og blitt omtalt som «Jern-­Erna». I årene før hun ble statsminister var det langt fra en selvfølge at hun skulle klare det. Ikke minst var det uro i partiet for dårlige målinger, i lange perioder. Flere mente hun burde trekke seg. Mange politikere ville gitt opp gjennom stormkastene. Men Solberg er ikke typen som gir seg.

Superegenskapen

Forskere mener de har funnet superegenskapen bak suksess. DN omtaler det slik: «Talent og iq er vel og bra, men holder ikke i lengden. Forskning viser at de som er best som barn, ikke er dem som når lengst. De som når lengst er de som har evnene til å opprettholde interesse og ­kapasitet mot langsiktige mål, en kombinasjon av standhaftighet og ­lidenskap». Denne egenskapen blir omtalt som «grit». Et ny-ord du like gjerne kan lære deg først som sist.

I samme sak i DN var det intervju med Frøya Linnea Gathen (20). Til tross for dysleksi hadde hun jobbet knallhardt og oppnådde snittkarakter på nesten 6 på videregående. Hun beskriver seg selv slik: «Jeg har lært noe viktig. Motgang bygger mental utholdenhet».

«Backbencher»

Erna Solbergs politiske liv kan nærmest beskrives på samme måten. Solberg var ikke den mest populære politikeren på stortinget. Faktisk ble hun beskrevet som «backbencher» de første årene. Men gjennom motgang bygget hun utholdenhet og styrke.

Trolig er dette grunnen til at motgang ser ut til å prelle av Solberg. Hun har vært ute en vinternatt før. Men hva betyr så dette for hennes politiske liv i tiden som kommer?

Tøff motstander

For Solbergs politiske motstandere innebærer hennes erfaring at hun er tøff. Hun kommer ikke til å gi fra seg regjeringsmakt uten kamp. Og dersom hun blir sittende perioden ut, kommer hun til å kjempe knallhardt for gjenvalg.

For både motstandere og medspillere er det noe viktig å lære av Solbergs utholdenhet og hennes vei til makt: Den viktigste suksessfaktoren handler om vilje og utholdenhet. Ifølge forskerne er «grit» en egenskap. Men den gode nyheten er at den kan læres.

Denne kommentaren sto på trykk i Vårt Lands papirutgave onsdag 27. juni 2018

Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar