Verdidebatt

Jordan Peterson vs Michael Dyson - Munk debates

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Denne var litt interessant og veldig relevant synes jeg.

Det har vært litt snakk om identitetspolitikk og politisk korrekthet, også her i Norge. Særlig i USA snakkes det mye om dette. At man ikke kan koble fra folks identitet fra hva de mener. Vi har "black lives matter", vi har høyre mot venstre, Trump sin fløy mot Obama sin fløy. Skal de ha felles helseordning eller ikke? Dyson anklager Peterson å opprettholde en hvit dominanse struktur, selv om han kanskje ikke selv gjør det bevisst. På den andre siden mener Peterson at han forkynner det beste for folket fordi han formidler at alle er ansvarlig for eget liv, og uansett hvilke forutsetninger man har og hvilke strukturer man er født i, så er det den beste måten å se på verden.

I videoen blir Peterson kalt en "mean white man". Da mener ikke Dyson at Peterson spesifikt er dette, men at han representerer en slik gruppe.

Det er mest relevant for USA, men vi kan nok merke etterhvert at mange debatter der borte også blir relevant her. I norge er nok to typiske fronter islam og kristendom eller norsk fødte og innvandrere.

Er Peterson en "mean white man"? Er det plass til flere åndelige fedre uten at det egentlig trenger å være i konflikt? Hvor mye dissonans kan vi leve med i et samfunn? Jeg lever fint med disse meningforskjellene, men er åpen på at det kan skape polarisering. Må vi ha konsensus på alt? Jeg føler alle kan lære noe av begge disse personene og man kan komme på en mellomvei, uten at en trenger å vinne over den andre. De snakker simpelten til forskjellige folk, Vi trenger mer slik dialog mellom forskjellige menigsbærere enn mindre.

https://youtu.be/5XdQZkCdd2M

https://www.youtube.com/watch?v=Gp3fOBq0DN0

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt