Roald Øye

Pensjonist
410

Stormløpet mot Israel er i gang.

Venstrevridde journalister og reportere i ulike internasjonale medier, i NewYork Times, i Washington Post og i Haaretz i Jerusalem har liten eller ingen påvirkning på den israelske opinionen. Den har gjennomskuet de grovt fordreide bilder i nyhetssendingene fra Gaza. Det er heldigvis folket, landets velgere, og ikke mediene, som bestemmer Israels fremtid.

Publisert: 12. mai 2018  /  2319 visninger.

 

 

Begivenhetene i Gaza driver velgerne lenger og lenger vekk fra de posisjoner som Jerusalem Street og likesinnede fredsforkjempere på den politiske venstresiden, arbeider for.

Det er ikke Israels «duer» som nå har blitt «hauker». Det er Israels velgere, landets jødiske og arabiske borgere, som i lang tid har foretrukket nasjonalistiske kandidater fremfor deres ettergivende rivaler på den politiske venstreside. Siden Golda Meir gikk av i 1977, er det paradoksalt nok 4 ikke-Likud-kandidater, som har blitt valgt til statsministre i Israel,  Yitzhak Rabin, Ehud Barak, Ehud Olmert, Ariel Sharon, og de kjempet alle for partiprogrammer, som gikk imot opprettelse av en palestinsk stat. Det gjør også det store flertall av dagens israelere.Verdenssamfunnet derimot holder fremdeles fast ved at det er eneste farbare vei fremover.

Benjamin Netanyahu har etter 1996 periodevis sittet på gjerdet i dette spørsmålet, men nå har han falt ned på flertallets side. Det er fremdeles mange israelske “middelhavsfarere” som i teorien kunne tenke seg å stemme både på høyresidens  og venstresidens partier, men nyhetssendingene fra Gaza driver dem nå over til den nasjonalistiske siden, der Benjamin Netanyahu og de andre statsministerkandidatene, Gideon Sa'ar og Naftali Bennett allerede befinner seg.

Grunnen til dette skiftet i israelsk opinion er at debatten om Gazas fremtid bare har foregått på det teoretiske plan. Israelsk venstreside, oppmuntret av den amerikansk-jødiske liberale venstreside og USAs presidenter, hevdet at hvis Israel trakk seg ut av Gaza, ville palestinerne leve i fred med den jødiske stat. Noen israelere trodde på løgnen.

Høyresiden i Israel forutså riktignok at hvis de evakuerte Gaza og palestinerne likevel fortsatte å angripe Israel, ville det internasjonale samfunn, representert ved FN og EU, finne utveier til å unnskylde og rettferdiggjøre angrepene. Krigshelten Ariel Sharon trodde ikke på en slik negativ politisk utgang, og beordret derfor tvangsevakuering av 10.000 israelere ut av Gaza. Det mener mange har vært det største politiske feilgrepet i Israels moderne historie frem til i dag.

Verden har opplevd hvordan det gikk både med ham og med evakueringen. Takket være statlige overvåkings- og private videokameraer ser og hører nå israelske velgere på nyhetssendinger i beste sendetid at The Washington Post og New York Times kaller brannbombe-kastende palestinere for fredelige demonstranter, og Haaretz og J Street anklager israelske soldater for å være trigger-happy og for å mishandle uskyldige demonstranter. Løgnene blir ikke lenger trodd på i Israel. Bare Palestina-venner tror på løgnene.

Israelske borgere, landets velgere, kan i disse dager se sannheten med egne øyne: at palestinere kaster Molotov cocktails, at de sender brennende gummihjul for å sette fyr på israelske kornåkre, at de forsøker å rive ned sikkerhetsgjerdet, og at de ser og hører akkurat som det ble dem forutsagt, hvordan venstresiden unnskylder, rasjonaliserer og rettferdiggjør brannbombene. De ser klarere enn noen sinne at uansett hvor ekstremt og voldelig palestinerne går frem, vil den internasjonale venstreside forsvare dem. Uansett hvor mange innrømmelser Israel kommer med, vil palestinerne kreve mer, tiljublet av amerikanske og israelske venstreside-aktivister. Ja, av noen på høyresiden i Norge også.

“Verden”, både sekulære og mange kristne, vil delta i koret som synger anti-israelske sanger, som f.eks “From the river to the sea, Palestine vil be free”. Vi andre må utholde svartmalingen av Israel inntil videre. Den som ler sist, ler best. Vi gleder oss til å oppleve valgnatten om noen få måneder da israelske velgere har avgitt sin stemme i valget til Knesset. Folkets stemmegiving vil være basert på den virkelighet som har blitt åpenbart fremfor deres øyne i mai-dagene 2018, en virkelighet med vedvarende palestinsk hat og ekstremisme som internasjonale medier, også norske, forgjeves har forsøkt å skjule.

Maidagene er ikke over, og mye dramatisk kan ennå skje, før og etter 14-15. mai, da “The march of return” trolig vil nå sitt klimaks i voldsutgydelse.

Palestina-arabere på “Vestbredden”, og deres israelske sympatisører i Eretz Israel, har nå bestemt at de også vil være med på denne marsjen, og vil forsøk å rive ned muren/gjerdet som skiller folkene som bor på bgge sider av den grønne linje. IDF er satt i høyeste beredsskap, men ingen vet hvilke virkmidler hæren (IDF) vil ta i buk hvis det blir gjort forsøk på å bryte ned sikkerhetsgjerdet. Et blodbad ser ut til å være ønsket av Hamas og PLO.

Og verdenssamfunnet, FN og EU, vil fordømme dem som forsvarer seg, samtidig som israelerne feirer sin selvstendighetsdag, 14. mai. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har hittil “tutet med de andre ulvene” i EU når det gjelder USAs annullering av atomvåpenavtalen med Iran, og vil sikkert også gjøre det når flyttingen av den amerikanske ambassaden til Israels hovedstad, Jerusalem, finner sted i slutten av måneden.

To-stats løsningen holder hun også krampaktig fast ved sammen med tidligere storheter, som Carl Bildt og Barak Obama.

 

 

16 liker  
Kommentar #1201

Roald Øye

410 innlegg  2311 kommentarer

Fatale politiske tabber av Israel.

Publisert rundt 3 år siden
Roger Christensen. Gå til den siterte teksten.
Enkelte amerikanske presidenter har forsøkt å legge en demper på noen israelske ambisjoner. Nå er det slutt på det også. Donald Trump har flyttet ambassaden til Jerusalem, noe ingen andre presidenter har ønsket. Den israelske bosetterpolitilken har ikke alltid vært så populær i Washington, men nå er det stille. Det er til og med snakk om å stenge PLOs kontor i Washington som har ligget der i over 20 år. USA har anerkjent PLO som forhandlingspart helt siden 80-tallet, nå er det tydeligvis slutt på det også.

Eks-president Bush'  bortgang har utløst mange rosende ord om hans politiske kvaliteter. Det er likevel et forhold ved hans politiske ettermæle som ikke taler til hans fordel:  Konsekvensene av hans fatale politiske feilgrep er merkbare i dagens internasjonale situasjon i Midtøsten,  jamfør det meget omtalte "stormløp mot Israel". 

Et dypdykk i politiske dokumenter avslører at hans korte presidentperiode fra 1989 til 1993 innledet en periode da etterfølgende  amerikanske presidenter   maktet å overtale Vestens ledere, inkludert det norske AP,  til å akseptere  PLO som en verdig fredsforhandler på lik linje med Israel. 

Terroroganisasjonen og dens leder, Yasser Arafat,  befant seg  i slutten av 1980-årene  som en utstøtt pariagruppe i Tunis.  President Bush d.e.  gjorde det fatale feilgrep å tvinge/forlede israelske ledere og deres internasjonale medløpere  til  å ta  PLO inn i den politiske  varmen. Nektet israelske ledere med Yitzak Rabin i spissen  "å være med på leken, skulle de  få smake smekken":  USA ville i så fall  ikke innfri sitt løfte til Israel om å finansiere  en million russiske jøders retur til Israel. Det var en formidabel trussel som fikk Det israelske arbeiderpartiet  til å fallere og akseptere erkefienden.  Hemmelige møter med PLOs -  og norske og israelske forhandlere begynte nesten  umiddelbart.

Resultatet ble Oslo-avtalene i 1993 og 1995. Inngåelsen av disse avtalene blir av et flertall i Israel  i dag regnet som de største politiske tabbene som landet har gjort i sin 70-årige historie,  hårfint foran statsminister  Ariel Sharons   egenrådige beslutning om å evakuere Gaza i 2004. Den israelske justisminister  Ayelet Shaked setter det hele inn i et historisk perspektiv:

Shaked: We made a mistake in giving Netanyahu a public ultimatum.

President Donald Trump har tilsynelatende foretatt en kursendring i USAs  utenrikspolitiske holdning i det israelsk/palestinske problem, men men " man vet aldri hvor haren hopper"  i dette sakskomplekset.  Det får vi greie på et stykke ut på nyåret,  fortelles det fra Washington. Da legger presidenten frem "århundrets beste fredsavtale".  Det høres ikke bra ut!


3 liker  
Kommentar #1202

Roald Øye

410 innlegg  2311 kommentarer

Fortsettelse til kommentar #1201

Publisert rundt 3 år siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Den israelske justisminister  Ayelet Shaked setter det hele inn i et historisk perspektiv:

Statsrådene  Naftali Bennett og Ayelet Shaked i partiet " Det jødiske hjem" ser frem mot valget i  Israel i november 2019,  og ønsker å overta regjeringsansvaret  for å fullføre oppdraget som ligger og venter på sin fullførelse.  Kristne kan be om at de eller andre snart må lykkes med oppdraget.  Kristne og jøder har ventet på oppfyllelsen av løftet  i over 2000 år. Å  hjelpe jødene hjem vil fremskynde  prosessen.

"Shaked denied that she and Bennett had already decided to resign but backed out at the last moment. "We didn't make such a decision. We considered resigning, but in the end we decided to put our pride aside and continue (in the government). We lost this round," she said."

3 liker  
Kommentar #1203

Roald Øye

410 innlegg  2311 kommentarer

Vi minnes en uverdig prisutdeling.

Publisert rundt 3 år siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Terroroganisasjonen og dens leder, Yasser Arafat,  befant seg  i slutten av 1980-årene  som en utstøtt pariagruppe i Tunis.  President Bush d.e.  gjorde det fatale feilgrep å tvinge/forlede israelske ledere og deres internasjonale medløpere  til  å ta  PLO inn i den politiske  varmen

Eks-president Bush d.e. la grunnlaget for en uverdige prisutdeling  i 1998.

Desember måned er tiden da Nobels fredspris blir utdelt og Oslo kommer i sentrum for verdens oppmerksomhet. I år er det grunn til å fryde seg over tildelingen av prisen til verdige kandidater. Slik har det ikke alltid vært. 

Bare navnet "Oslo" har i noens ører fått en dårlig klang. De tre som i sin tid fikk fredsprisen for å ha frembrakt Oslo-avtalene i 1990-årene, burde ha  fått en "spottepris" for å ha lagt grunnlaget for å holde ved like en konflikt  som var,  og fremdeles er,  tidløs. 

Det greide to israelske statsledere  til gangs med sin avtale med erketerroristen Yasser Arafat. Han ble møtt med kyss og klem av norske politikere av alle farger da han ankom Oslo i 1998 for å motta sin pris. De visste ikke bedre.

AP og venstresiden, nasjonalt og globalt, gleder seg fremdeles over utdelingen av fredsprisen til verdens verste terrorist gjennom tidene.     

1 liker  
Kommentar #1204

Roald Øye

410 innlegg  2311 kommentarer

En rettelse.

Publisert rundt 3 år siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Eks-president Bush d.e. la grunnlaget for en uverdige prisutdeling  i 1998.


Det var i 1994 fredsprisen ble utdalt til de tre statsmennene, og komiteens begrunnelse for tildelingen lød slik uttrykt i få ord;

«for å hedre en politisk handling som krevde stort mot på begge sider, og som har åpnet opp muligheter for en ny utvikling i retning av brorskap i Midtøsten»![9

1 liker  
Kommentar #1205

Roald Øye

410 innlegg  2311 kommentarer

En gryende erkjennelse i FN?

Publisert rundt 3 år siden

"Israel's U.N. Ambassador Danny Danon said the countries that rejected the draft resolution should be ashamed. Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu commended those that voted in favor".

I  FNs Hovedforsamling med 193 medlemsland der nesten alle  var til stede,  ble det i går den 5. desember fremmet et forslag av USA  som fordømte Hamas som den terrororganisasjon den vitterlig er.  I forkant ble det i et prosedyrespørsmål  med knepent flertall  vedtatt  at ved  den etterfølgende votering om Hamas, skulle det kreves 2/3 flertall for å  vedta en resolusjon som fordømmer  Hamas.  Det vanlige  krav er alminnelig flertall,  slik det alltid har vært når Israel utallige ganger har blitt fordømti i  FNs Hovedforsamling.

 "Staten  Palestina" deltok som observatør ved avstemningen, og dens mange støttespillere jublet fordi fordømmelsen ikke fikk det  nødvendige  2/3 flertall.  Israels støttespillere jublet også fordi resolusjonen fikk 89 stemmer, langt over halvparten av det vanlige krav til vedtak.  Ja, det var rekordmange medlemsland som denne gang  var villige til å fordømme Hamas.

FNs demokratiske medlemsland burde forstå hvorfor Israel  ikke regner FN  som en nøytral instans i landets konflikt med "staten Palestina".  Det er åpenbart  ingen  skam å bli fordømt av FN.  Les USAs  ambassadør Nikki Haleys avskjedstale i FNs Hovedforsamling!

U.S. Fails to Win Enough Support at U.N.  to Condemn Hamas - The ...


2 liker  
Kommentar #1206

Roald Øye

410 innlegg  2311 kommentarer

En rem av samme huden har Norge også.

Publisert rundt 3 år siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
En gryende erkjennelse i FN?

Norges voteringer i FN når Israel er i fokus, har blitt analysert av SMA,  "Senter mot antisemittisme",  og Norges rulleblad  både under en rød og en blå regjering kommer ikke særlig godt ut av analysen. 

Selv om vi var med blant de 89 som stemplet Hamas som en terrororganisasjon i voteringen den 5. desember,  mener SMA at mye mangler i den norske stemmegivningen når det gjelder å gi Israel en fair og rettferdig behandling.  

Norsk utenriksforvaltning går ikke fri anklager om å være påvirket av gamle antismittiske holdninger.  Norges holdning  er riktignok  ikke så ille som den svenske holdningen til Israel, og heldigvis ikke på langt nær så ille som  i noen  få europeiske arbeiderpartiers politiske ledelse,  f.eks. Jeremy Corbyn i Englands Labour-party.  Det er et gjennomgående trekk at det er venstresiden som svikter Israel både i Europa, Nord-Amerika, Sør-Afrika   og  Australia. Hva er det  som gjør den politiske venstresiden så  jødefiendtlig?

En politisk uavhengig utenriksforvaltning
3 liker  
Kommentar #1207

Roald Øye

410 innlegg  2311 kommentarer

"Israel today" melder 9. des.:

Publisert rundt 3 år siden

Desperate folk på venstresiden i Israel deltar i stormløpt mot sin  regjeringssjef:

"Hvis Benjamin Netanyahu har rett i at alle korrupsjonsanklagene  mot ham i løpet av de siste 10 år bare er venstresidens forsøk på å detronisere ham etter 22 år som statsminister,  vil stemmekretsen hans i Israel ytterligere  bli overbevist om at Netanyahu snakker sant når han forklarer stormløpet mot ham som  uttrykk for venstresidens hat «for what they call his "inciting" rhetoric in the 1996 election campaign, after which Yitzhak Rabin was  assassinated and Netanyahu ultimately rose to power. 

In  this camp's eyes, Netanyahu is the archenemy of peace, which justifies using every available means to overthrow him, including suspending all democratic norms until the government is back in the hands of those who dream of a peace that will end all peace.»

Netanyahu vil trolig bli gjenvalgt i sin valgkrets med overveldende flertall enten valget  blir fremskutt til juni eller,  som planlagt, blir avholdt i november 2019. 

Også i Norge regnes Netanyahu av mange  som den største hindring for fred i Midtøsten!

2 liker  
Kommentar #1208

Roald Øye

410 innlegg  2311 kommentarer

Hva de mener " som har skoene på."

Publisert rundt 3 år siden

Statsminister Benamin Netanyahu har blitt anklaget her på denne tråden av oppegående kommentatorer for å være  skyldig  i fredsprosessens sammenbrudd mellom palestinere og israelere. 

For de som er interessert i å vite hvordan israelere ser på sin statsminister,  og hva de mener om hans  håndtering  av dette årets stormløp mot landet fra nord til sør,  foreligger det en gallupundersøkelse  nå i desember.  Det er interessant å lese hva de mener "som har skoene på".

IDI Peace Index: Netanyahu Preferred Candidate to Serve as Israel's ...


2 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere