Verdidebatt

Kvinnesyn (Ops ikke så ille som dere tror)

Bibelen kan være en tung bok å lese, men noen ganger kan man faktisk velge å lese de mest kontroversielle versene i bibelen. Det er interessant og man lærer jo noe for det. Da lærer du kanskje litt om hva du tror eller ikke tror.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

1)

Likeså skal kvinnene kle seg sømmelig og pynte seg i ærbarhet og med måtehold, ikke med hårfletninger og gull eller perler eller kostbare klær, men med gode gjerninger, slik det sømmer seg for kvinner som bekjenner seg som gudfryktige. En kvinne skal ta imot læren i stillhet, hun skal underordne seg. Jeg tillater ikke en kvinne å opptre som lærer eller å være mannens herre, hun skal være i stillhet. For Adam ble skapt først, deretter Eva. Og Adam ble ikke dåret, men kvinnen ble dåret og falt i overtredelse. Men hun skal bli frelst gjennom sin barnefødsel, så sant de holder ved i tro og kjærlighet og helliggjørelse, med sømmelighet.

1 Timoteus 2:8‭-‬15 NB

https://bible.com/bible/102/1ti.2.8-15.NB

(Noen ganger viser vers 15 til 1mos3:16)

2)

'Men er det noe de vil ha rede på, da skal de spørre sine egne menn hjemme, for det sømmer seg ikke for en kvinne å tale i menighetssamling. skal kvinnene tie i menighetssamlingene. For det tillates dem ikke å tale, men de skal underordne seg, som også loven sier. '

1 Korinter 14:34-35
https://www.bible.com/bible/102/1CO.14.34-35

3)

'Men jeg vil at dere skal vite at Kristus er enhver manns hode, og mannen er kvinnens hode, men Gud er Kristi hode. Hver mann som ber eller taler profetisk med tildekket hode, fører skam over sitt hode. Men hver kvinne som ber eller taler profetisk med utildekket hode, fører skam over sitt hode. For det er ett og det samme som om hun var snauraket. For dersom en kvinne ikke tildekker seg, da la henne også klippe av seg håret! Men er det en skam for en kvinne å klippe eller rake av seg håret, da la henne tildekke seg. En mann bør ikke dekke hodet, for han er Guds bilde og ære. Men kvinnen er mannens ære. For mannen er ikke av kvinnen, men kvinnen av mannen. Heller ikke ble mannen skapt for kvinnens skyld, men kvinnen for mannens skyld. Derfor bør kvinnen ha et undergivenhetstegn på sitt hode for englenes skyld. Og likevel: I Herren er verken kvinnen noe uten mannen eller mannen noe uten kvinnen. Døm selv! Sømmer det seg for en kvinne å be til Gud med utildekket hode? Men dersom en kvinne lar håret vokse langt, er det henne til ære, for det lange håret er gitt henne til slør. Men dersom noen vil være trettekjær, så skal han vite at en slik skikk har ikke vi, heller ikke Guds menigheter. Lærer ikke selve naturen at dersom en mann har langt hår, er det til skam for ham? For likesom kvinnen er av mannen, så er også mannen ved kvinnen. Men alt er av Gud. '

1 Korinter 11:3-16
https://www.bible.com/bible/102/1CO.11.3-16

Svar:

Disse versene blir gjerne besvart av evangeliske kristne med dette verset:

Dere hustruer: Underordne dere under deres egne menn som under Herren. For mannen er kvinnens hode, likesom også Kristus er menighetens hode - han som er sitt legemes frelser. Men likesom menigheten underordner seg under Kristus, så skal også hustruene underordne seg under sine menn i alle ting. Dere menn: Elsk deres hustruer, likesom også Kristus elsket menigheten og ga seg selv for den, for å hellige den ved å rense den ved vannbadet i Ordet, slik at han kunne stille menigheten fram for seg i herlighet, uten flekk eller rynke eller noe slikt, men at den kunne være hellig og ulastelig. Slik skylder også mennene å elske sine hustruer som sine egne legemer. Den som elsker sin hustru, elsker seg selv. Ingen har noen gang hatet sitt eget kjød, men han nærer og varmer det, slik også Kristus gjør med menigheten. For vi er lemmer på hans legeme.

Efeserne 5:22‭-‬30 NB

https://bible.com/bible/102/eph.5.22-30.NB

Jeg mener:

Jeg mener de versene over heller ble sagt av Paulus fordi det var mer kulturelt normalt på den tiden.

Noen mener kvinner ikke kan være prester. Det tror jeg. Kanskje til og med ikke politikere? Men jeg synes de vi har i dag gjør det veldig bra. En annen ting som er lurt å huske hvis man er misfornøyd med dagens situasjon er at menn også har vanskjøttet sitt embete. F.eks Hitler, Stalin og Mao vår tids største mordere var alle menn. Så det er ingen garanti for at ting blir gjort godt av menn. Jeg tror i disse dager er det viktigste at ting blir gjort og evangeliet forkynt ikke nødvendigvis hvem som gjør det.

Jeg mener dette verset er mye viktigere for her står det om sannheten i evangeliet. Det er forskjell i Paulus råd til menigheten på den tiden og sannheten om nådens tidsalder. Forbannelsen er brutt.

'Her er ikke jøde eller greker, her er ikke trell eller fri, her er ikke mann og kvinne. For dere er alle én i Kristus Jesus. '

Galaterne 3:28
https://www.bible.com/bible/102/GAL.3.28

Noen mener kanskje det er dumt å rippe opp i dette, men jeg mener det er vanskelig og også feie alt under teppet. Noen ganger må man bare tørre å se rett fram hva bibelen faktisk.

Hva mener du? Vet du om en dame som har nådd en annen med evangeliet?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt