Verdidebatt

Tekster for 8. mai?

Noen på et facebook-forum spurte om tekster på 8. mai. Ut fra hele dagssituasjonen sprakk jeg, og postet følgende. (Lang og provoserende):

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.


(Joh. 18, 36 ff.): Jesus svarte: «Mitt rike er ikke av denne verden. Var mitt rike av denne verden, hadde mine menn kjempet for meg, så jeg ikke skulle bli overgitt til jødene. Men mitt rike er ikke herfra.» 37 «Så er du da konge?» sa Pilatus. «Du sier det,» sa Jesus. «Jeg er konge. For å vitne om sannheten er jeg født, og derfor er jeg kommet til verden. Hver den som er av sannheten, hører min røst.» 38 «Hva er sannhet?» sa Pilatus.
---
Jeg ønsker med dette å sette et spørsmålstegn ved forestillingen om at Gud vant andre verdenskrig forat vi skulle få det bra, mens alle de andre var det ikke så farlig med. Ta en Anders Hovden-strofe og sett den inn i en annen kontekst: "Herre vår Gud, vårt Serbias Gud". Eller "Herre vår Gud, vårt Libanons Gud." Kommentarer til 8. mai? En slags kristen"sionisme" på våre egne vegne? Kan palestinere, kristne syrere mm. synge "har den Herre stille lempet/ så vi vant vår rett"?
Jens Bjørneboe kalte det 20. århundre for "bestialitetens århundre".
Dersom Gud virkelig sparte Norge, må det har vært med henblikk på noe annet enn at vi skal snu ham ryggen i slapp, giddaløs , likegyldig laïcité. Kyrie eleison. Gospodij pomiluj. Der vormorghia. Herre miskunne deg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt