Kommentar

Grensen er nådd for Hareide

Knut Arild Hareide plasserer ansvaret for en eventuell regjeringskrise hos statsminister Erna Solberg. Hennes borgerlige prosjekt har nå fått seg nok en knekk.

Hareide var svært klar i sin tale på KrFs landsstyremøte, som var samlet på Stortinget for å drøfte misstillitsforslaget mot Sylvi Listhaug.

Det er vanskelig å lese hans tale på annen måte enn at KrF ikke er fremmed for å stille seg bak et mistillitsforslag mot justisminisiteren.

Med klar adresse til Sylvi Listhaug la han stor vekt på at KrF ønsker en politisk offentlighet preget av tillit og respekt. Han tok avstand fra politikere som trekker andres motiver i tvil, og viste til Listhaugs Ap-innlegg på Facebook.

Bagatellisering

Hareide tok også et oppgjør med argumentasjonen som har kommet fra regjeringspartienes folk de siste dagene, der flere har bagatellisert Listhaugs budskap fordi dette kom via sosiale medier.

Heller enn å bagatellisere, løftet Hareide hele problemstillingen et hakk opp, ved å peke på at Erna Solberg over lang tid har tillatt dobbeltkommunikasjon fra Frp og særlig Listhaug. Hareide mener Frps fristilling har fått alvorlige konsekvenser for statsministeren selv, ved at hennes autoritet er blitt svekket. Hareide har åpenbart fått nok. Han krevde nå at det må bli slutt på dobbeltkommunikasjonen.

Ballen hos Solberg

Han var dessuten svært tydelig på at han mener Erna Solberg nå må bære det fulle ansvaret for regjeringens videre skjebne. Han fortalte at han gjennom helgen har gitt tydelig beskjed til Solberg om at hun har ansvar for å ta grep for å unngå en situasjon med mistillit.

Og han legger det fulle ansvaret på henne dersom hun velger å omgjøre et mistillitsforslag mot Listhaug til et kabinettspørsmål, og dermed sette regjeringens liv i fare.

Det er helt åpenbart at Hareide og KrF nå er lei av å bli herset med av Frp. Gjennom de siste årene har Hareide blant annet måttet tåle at Frp har omtalt ham som «imamsleiker» og KrF som et «lite tulleparti». For KrF er grensen nå åpenbart nådd.

Regjeringskrise

Mye tyder på at Hareide ønsker seg et vedtak i landsstyremøtet, der et tydelig flertall går inn for mistillit. Dette diskuterer nå KrFs landsstyremøte. De skal gi sitt råd til Stortingsgruppa.

Hva som skjer dersom landsstyremøtet og stortingsgruppa går for mistillit mot Listhaug, vil han overlate til Solberg å avgjøre.

Ernas borgerlige prosjekt

Uansett hvordan dette spiller seg ut i døgnet som kommer, har Solbergs drøm om et bredt borgerlig prosjekt fått seg nok en alvorlig knekk. Det er nå blitt satt på spissen at det ikke finnes et grunnlag for et tett og intimt samarbeid mellom Frp og KrF.

Det er ikke lenger bare den politiske avstanden som er stor. Også tilliten er svært tynnslitt. Det er den uansett hvilket vedtak KrFs landsstyre ender opp med mandag ettermiddag.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar