Verdidebatt

Dr. Desmond Fords innsigelser mot en sentral adventistdoktrine får økende oppslutning.

Desmond Ford er en av mange som ble avsatt fra sin stilling som pastor og lærer etter 30 år, og en av de få som likevel valgte å være aktiv i menigheten fordi han elsker den og sine venner i den. Adventistene har alle sine viktige lærepunkter til felles med andre evangeliske trossamfunn unntatt læren om "den undersøkende dom" som avgivelig startet i året 1844. Fords og andre teologers konklusjoner etter grundige undersøkelser skapte bølger i bevegelsen fra 70-tallet og videre framover.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mange har vært med å fordømt Desmond Fords arbeid ene og alene fordi de stolte blindt på det som som deres medarbeidere og overordnede sa og skrev. I travelhet og misjonsiver ble det kan hende ikke tid til å sette seg inn i det grundige arbeid som ble gjort gjennom flere år. Det er lett å glemme det ansvaret predikanter har for å sette seg inn i hva som forkynnes samt være ærlige så en legger vinn på å snakke sant.

I om lag 40 år har noen ledende adventist-teologer påstått at det er umulig å bevise læren om "den undersøkende dom" ved hjelp av Bibelen. De mest kjendte er Raymond Cottrell og Don Neufield. Disse har bekreftet dette i nærvær av andre, og mange har ment det samme uten å gi det til kjenne offentlig.

I 1958 ble det laget en rundspørring av bladet Spektum om Dan.8,14 som ble sendt til 27 ledende menn innenfor fagene språk og teologi. Alle 27 svarte at det var umulig å finne noen språklig forbindelse mellom Dan.8,14 og 3.Mos.16 som ledet adventistpionerene til en utregning som igjen ledet til året 1844 og en kopling til soningsdagen.

På grunnlag av denne spørreundersøkelsen ba F.D. Nichol pastor Fighur om å få nedsatt en komite som skulle gjøre notater. Komiteen kom sammen og studerte i 5 år, men uten å komme til enighet om de grunnleggende spørsmålene. Til slutt erklærte pastor Fighur at det ikke var nødvendig å skrive noen rapport om det de kom fram til. Inntil i dag er de diskuterte problemene og posisjonene fortsatt konfidensielle untatt der medlemmene har ytret seg offentlig.

Det er få som i dag er klar over over at de fleste adventist-teologer i Det nye testamente innrømmer at Hebreerne 9 lærer at Kristus gikk inn i "Det aller helligste" da han for opp til himmelen. Altså ikke i året 1844 som dette "dogmet til besvær" framholder. Og videre utfra dette lanserer de en uevangelisk lære om en undersøkende dom som har frarøvet mange adventister både hvile og frelsesvisshet opp gjennom tidene.

På etteråret 2017 var Desmond Ford i sitt 90-ende år med i et program i USA. Her blir han spurt om disse hendelsene samt om hans forhold til forfatteren Ellen White.

Til eventuelle interesserte legger jeg ut disse samtalene som jeg mener er klargjørende omkring adventistenes historie og rolle i dagens situasjon.

The Investigative Judgement & The Everlasting Gospel - Part 1

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt