Verdidebatt

Som Donald så Sylvi

Mistolker vi Sylvi Listhaugs kontroversielle innspill? Jeg tror det.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Debattemperaturen etter Sylvi Listhaugs famøse Facebook-innlegg med teksten «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet» har vært høy. Mange ønsker at hun skal slette innlegget. Andre ber henne om forklaring. Saklige motinnlegg florerer. Statsministeren er også trukket inn i diskusjonen: Støtter Erna Solberg uttalelsen til sitt regjeringsmedlem?

Det som er verd å merke seg når det gjelder Sylvi Listhaugs mange svar på kritikken, er at de på finurlig vis holder debatten levende. Og det er vel nettopp poenget og hensikten. Når det gjelder kommunikasjon er hun profesjonell. Like profesjonell som Donald Trump.

Egentlig er de to veldig like. I mange sammenhenger kommer de med utspill hvor innholdet i budskapet ikke er det sentrale, for det kan være sant eller falsk og snilt eller aggressivt uten at det er avgjørende. Poenget er nemlig å sørge for at personen Donald eller personen Sylvi forblir sentrale i nyhetsbildet. For å oppnå sine politiske mål må man nemlig ikke bli glemt. Derfor er det viktig stadig å komme med utspill som gjør at mediene fokuserer på personen. Saken i innspillene er av underordnet betydning.

Jo mer motstanderne hisser seg opp over Sylvi Listhaugs kontroversielle utsagn, desto mer sentral blir selve personen i folks bevissthet. Og det er selvsagt hensikten. På denne måten gjøres nemlig både politiske motparter og medier til servile tjenere. I stedet for å motarbeide på saklig grunnlag ‒ som de ønsker ‒ oppfyller de Sylvi Listhaugs intensjon. Alle diskuterer sak, og hun fryder seg.

Som Donald så Sylvi...

(Og nå har jeg, med dette debattinnlegget, også bidratt til at Sylvis hensikt oppfylles. Dessverre.)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt