Fredrik Evjen

29

Torn

Publisert: 30. jan 2018  /  620 visninger.

Teologen Norvald Yri mener eller mente  at Paulus torn i kjødet er eksempel på at man kan være syk. Jeg er uenig i det for ut fra sammenhengen det står i er det snakk om forfølgelse. Inndeling i vers og kapitler har flere munker gjort. Det står også at han ble slått. Det er altså ikke hele tiden. Noe sykdom er. Utrykket torn i kjødet blir også brukt i GT om forfølgelse. Hva mener dere? Lurer spesielt på hva Odd Sverre Hove mener om dette?

På forhånd takk!

Kommentar #51

Tore Olsen

24 innlegg  5415 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Epilepsi har vært lansert. Det er ikke forfølgelse, det er en fysisk sykdom.

Kommentar #52

Johan Rosberg

24 innlegg  442 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Fredrik Evjen. Gå til den siterte teksten.
I 1972 kom det til og med en bok som heter "tornen i kjødet" og er skrevet av Olav Valen-Sendstad. Da skjønner jeg ikke hvorfor alle som er utdannet prest og teolog ikke har noe å si om dette.

Siden det er fredag og jeg følger med på tv-sendt sjakk selv om jeg ikke kan sjakk, så registrerte jeg denne tråden hvor det etterspørres teologer, og jeg er jo ikke teolog heller. Så da svarer jeg :D

Det sagt: Jeg startet opp på kristendom grunnfag for en 15 år siden, men hoppet fort av. Men allerede da forstod jeg fort at den akademiske veien mot profesjonen teolog evt. ordinert prest, ikke penser en inn på spesifikke bøker/forfattere utenom pensum. 

Så svaret blir vel da gjerne å lese disse bøkene du nevner selv, da det ikke er spesielt sannsynlig at at disse teologene du etterspør, har lest de bøkene du nevner. (Hvorfor skulle de gjøre det i et utvalg på titusner og med egeninteressen på si?)

Sorry: Ikke mye hjelp av meg desverre. Du kunne jo snevre litt inn på hva du er på jakt etter også. Hittil synes det å være litt "hemmelig"?

Anyway: I kveld skal jeg ikke krangle. Skal se på sjakk som jeg ikke forstår. :) Ha en fin kveld alle sammen.

1 liker  
Kommentar #53

Anne Illeborg Riis

0 innlegg  39 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Den bog er jeg stødt på, men har ikke læst den, dog kigget lidt i den. (Men det er længe siden, så jeg kan ikke huske, hvad der specielt stod i den.) 

Kommentar #54

Johan Rosberg

24 innlegg  442 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Jeg forstår fortsatt ikke hvor trådstarter vil med sine spørsmål, men hvis jeg skulle kaste inn en skikkelig skruball i forhold til forfølgelse i GT: Finner du noe interessant hvis du leser historien om Elia og Jezebel?

Kommentar #55

Johan Rosberg

24 innlegg  442 kommentarer

Guds ord og storpolitikken?

Publisert rundt 3 år siden

Jeg mistenker at Fredrik Evjens innspill/spørsmål handler om Israel, de siste dager og dagens politikk. Dermed ikke om Paulus torn og personlige livsløp. 

Forsåvidt interessant. Jeg registerer at Paulus ikke var særlig interessert i storpolitikk. Ikke Jesus heller. 

Så får da Evjen selv fundere på hvor han vil med denne tråd. Case closed for min del. I kulissene foregår det nok meget - som i Jobs bok, og samtalen mellom Gud og Djevelen. Dette er nok for mye å spekulere i, vil jeg mene. Jeg tror vi skal gripe tak i det eksplisitte før vi berører det mer skjulte. Mer enn nok å gape over...


Ha en god helg:)

Kommentar #56

Fredrik Evjen

29 innlegg  213 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Hvorfor tror du denne tråden har noe med Israel, de siste dager og dagens politikk? Det hadde jeg ikke i tankene.

Kommentar #57

Johan Rosberg

24 innlegg  442 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Fint. Hva hadde du i tankene da? Vå personlige lidelse i vandringen? Som Garcia de Presno som fikk en gren i hodet da han skulle beskjære epletreet i hagen, og ble slått tilbake midt i sitt arbeide rundt og med Storsalen i Oslo da forsamlingen vokste som mest? Interessant bok skrevet om det også, men husker ikke tittel i farten.

Kommentar #58

Fredrik Evjen

29 innlegg  213 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Hva denne tornen egentlig var da det er forskjellig syn på det?

Kommentar #59

jostein figved

0 innlegg  3 kommentarer

Tornen i kjødet (Torn)

Publisert rundt 3 år siden

Det er vel, hva som menes med Tornen i kjødet,i 2Kor. 12,7-10,du spør etter!? Dr. philos Olav Valen-Sendstads (1904-1963) bok, Tornen i Kjødet,ifra 1937, senere utvidet og omarbeidet i 1951, utgitt i flere opplag,også i 1972,som nevnt her,anbefales til studium av spørsmålet. Den kan trolig leses online på Nasjonalbiblioteket,eller letes opp på en gjenbruks butikk,evt. på et antikvariat.(Jeg har flere eksemplarer) Hva mener dere,spør du også! Jeg har lest nevnte bok flere ganger,men en stund siden siste gang. Såvidt jeg husker,lister OVS,selvsagt opp de forskjellige tolkninger opp igjennom , om  hva Torn,helt spesifikk kan være(Bety) her,bl.a et visst antall sykdommer,som du nevner.Tror han konkluderer med at noe helt spesifikk,ikke er mulig å fastslå,på Apostelens smertelige livsproblem.Boka er en svært anerkjent kristen oppbyggelsebok.(Til og med Prof.Leiv Aalen ,satte den høy,selv om han og OVS , ofte var i strid om tolkningsspørsmål)                                                                                                                               Selve nærkonteksten her til 2.Kor.12.7, sier jo klart hva som hva årsaken til tornen ,i fra Guds side og hva som er nok(Best for kirken/ Guds rike ,og Paulus) Nåden!  En Satans engel som slår,er nok ingen spøk,uansett,hva som nærmere ligger i det.                                                                                                                                          Som Guds ,kanskje aller mest betrodde vitner,som har fått se inn i høye åpenbarelser,som har gitt oss store deler av NT,så kan vi nok se for oss fristelsen til å bli stor i seg selv,noen hver!? Han har blitt holdt nede i hjelpeløs avhengighet ved Guds ledelse ,for å kunne fullføre åpenbaring av budskapet i NT han skulle bringe,til oss. Det må det vel være dekning for å si utifra sammenhengengen.                Tekstavsnittet, har opplagt vært til hjelp for mennesker opp igjennom tidende,som sliter med vansker ,lidelser og livssituasjoner,som  vår menneskelige makt (Vilje) ikke kan gjøre noe med.Det har vel ,tross alt,større betydning,enn om vi fikk fastslått,helt spesifikt,hva torn her betyr.


Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere