Verdidebatt

Trumps Israel-politikk: Norges anerkjennelse av Palestina viktigere enn noen gang

Å anerkjenne Palestina som selvstendig stat vil være noe av det viktigste verdenssamfunnet kan gjøre for å få fred i Midtøsten. Spørsmålet er ikke lenger om Norge skal gå i front, men et spørsmål om å ikke være sist.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Fredsforhandlingene har gang på gang havarert på grunn av skjev maktbalanse mellom Israel og palestinerne; få steder er dette mer tydelig enn i spørsmålet om Jerusalem. Når USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad, vil det forsterke ulikheten mellom de to partene.

Å anerkjenne Palestina som selvstendig stat vil være noe av det viktigste verdenssamfunnet kan gjøre for å få fred i Midtøsten. Det vil gi palestinerne en reell mulighet til å forhandle. En fredsprosess styrt av Israel vil aldri føre til varig fred. Norsk Folkehjelp mener tiden er overmoden for norsk anerkjennelse av Palestina. Spørsmålet er ikke lenger om Norge skal gå i front, men et spørsmål om å ikke være sist.

Her er åtte gode grunner for å anerkjenne Palestina:

1. Anerkjennelse er et steg mot to-statsløsning

En to-statsløsning er den mest realistiske løsningen for å sikre varig fred. Skal man få til en to-statsløsing må man ha to stater.

2. Anerkjennelse styrker fredelige diplomatiske løsninger

Hvis palestinsk ledelse fortsatt blir motarbeidet i arbeidet for internasjonal anerkjennelse, må ingen bli overrasket om de trekker den slutningen at den fredelige forhandlingslinjen er et blindspor og handle deretter.

3. Anerkjennelse styrker palestinsk forsoning

En bærekraftig fredsløsning krever forsoning mellom de rivaliserende palestinske partene Hamas og Fatah. Men forsoningsforsøkene har møtt motstand fra USA og Israel. En norsk anerkjennelse vil være en støtteerklæring for palestinsk forsoning.

4. Anerkjennelse er en naturlig videreføring av norsk politikk

Norske myndigheter har tatt en rekke steg mot full anerkjennelse; Norge stemte for at Palestina skulle få observatørstatus i FN i 2011, Palestinas representasjon i Norge er oppgradert til ambassade, og norske myndigheter bruker «Palestina» for å beskrive Det palestinske området.

5. Like kriterier for Israel og Palestina

I 1949 stemte FNs generalforsamling «ja» til israelsk FN- medlemskap selv om Israel ikke hadde definerte grenser. Et argument var at om staten Israel skulle ha livets rett, var det nødvendig ikke bare å si det med ord - men vise det med handling. Det samme bør gjelde for Palestina.

6. Anerkjennelse ansvarliggjør palestinsk ledelse 

Hvis Norge anerkjenner Palestina kan vi inngå nye avtaler og stille nye krav til landet. Sveriges anerkjennelse ble raskt fulgt opp av krav til Abbas og de palestinske myndighetene om å bekjempe korrupsjon, respektere menneskerettigheter og styrke kvinners stilling.

7. Anerkjennelse av Palestina har støtte i Israel

Mange offentlige personer i Israel støtter anerkjennelse. Da forslag om anerkjennelse skulle opp i det danske parlamentet, ba 660 israelere om å støtte anerkjennelsen. Oppropet var ledet av Dr. Alon Li’el, tidligere direktør i det israelske utenriksdepartementet.

8. Verden løper fra Norge

137 land har anerkjent Palestina. Det er over 70 prosent av verdens land, og representerer 80 prosent av verdens befolkning. Sverige godkjente Palestina i 2014, som det åttende EU-landet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt