Spaltist Ida Marie Haugen Gilbert

Skribent og filosof

Reis deg og gå inn

Dere har hørt det er sagt, men jeg sier dere: Jo visst har kirken bruk for deg!

Publisert: 20. nov 2017

Vårt land formidlet nettopp en under­søkelse som viser at folk føler seg ­velkomne i kirka, men at de likevel ikke oppsøker i kirka.

Hvorfor ikke?

«Den aktiviserer ikke», er et av forslagene. ­«Salmetonene ligger så høyt at det er vanskelig å holde følge», hetet det på debattsidene.

Bidra med noe. Kommunikasjonsekspert og tidligere markedssjef i Frelsesarmeen, Jan Størksen, mener kirken vil bli mer relevant om folk føler de kan bidra med noe.

Han mener at «vi må bort fra en passiv ‘sitte ned-kultur’, der vi bare skal sitte og høre på.»

Han legger til: «Det er viktig for folk å kjenne at det er bruk for dem i kirken. Ikke alle må gjøre alt, men det er en verdi i fellesskapet.»

I stuss. Her kommer jeg i stuss. Sitte ned-kultur?

Bare høre på?

Hvor får han det fra at det ikke er bruk for folk i kirka? Det er nok av oppgaver å ta av, en masse invitasjoner til å gjøre en hel masse i kirka.

Enten du vil bake kaker til kirkekaffen, eller bidra til menighetsbladet. Arrangere konsert, eller stille ut akvarellene dine? Mulighetene er der!

Men du kan også sette deg ned, og hvile, om det er det du helst vil.

Slik som jeg: Jeg liker ganske enkelt å sette meg ned og høre en god prekentekst. Komme frem og motta blod og legeme når jeg inviteres til det. Og la orgelmusikken skylle over meg.

I kirka kan du finne et stille rom, når alt annet bråker og maser.

Puter til basaren. Så hva er da problemet? At kirken ikke maser mer om ditt bidrag? Eller truer deg med evig fortapelse om du ikke broderer ­puter til basaren?

For det stemmer ganske enkelt ikke at kirka ikke har bruk for folk. Den er til og med demokratisk bygget opp – du kan stemme og allting.

Og om talene ikke faller i din smak?

Ja, vel. Bytt kirke, da vel! Spesielt i byene ligger kirkene­ så tett i tett at det ikke er noe i veien for å gå til en ­annen menighet enn den som ligger i din ­umiddelbare nærhet.

Relevante problemer. Og kirken tar opp relevante problemer. Klimakrise, flyktningkrise.

Kirkens Nødhjelp rykker ut i hele verden. Og Kirkens SOS tar seg av «nærområdene».

Så ta turen til kirka, og ikke glem:

Si fra om det du ikke er fornøyd med. Ingen sier at du skal sitte ned.

Kommentar #1

Carl Wilhelm Leo

19 innlegg  931 kommentarer

Kirke med politisk religion ?

Publisert rundt 4 år siden
Ida Marie Haugen Gilbert. Gå til den siterte teksten.

Relevante problemer. Og kirken tar opp relevante problemer. Klimakrise, flyktningkrise.

Kirkens Nødhjelp rykker ut i hele verden.

Det kan også tenkes at en Kirke som er tumleplass for politiske aktivister er den type "kirke" ganske mange ikke kan fordra. 

Kirkens Nødhelp later til å drive agitasjon mot staten Istael .

Hvorfore kan ikke politiske agitatorer ta sine mer eller mindre vettuge politiske saker med seg til et dertil egnet politisk parti og utfolde seg der , fremfor å utgi seg for å representere medlemmene som kom med fra Statskirken. Noe som heldigvis ikke er tilfelle.

Kirkens Nødhjelps seniorrådgiver med flere kan  gjenge  Palestinaskjerf nedover skallene sine og opptre i Palestinakomiteen .  Det ville være mer passende.

Dersom Kirken fortsetter utviklingen mot politisering er det den sikreste måten å svekke kirken og ødelegge den. Dersom det da ikke er målsettingen ? Ingen går i kirken for å høre preken politiske kampsaker og politisk synsing. Der er vi allerede godt forsynt. Spesielt den senere tids avgifter får folk til å gå opp io fistel. 

Statskirken var en del av den norske forfatningen ,  nedfelt i Grunnloven som Norges offisielle religion - med Kongen som øverste beskytter. 

Man skulle tro at kristendommen i Norge dermed var idiotsikret ? Men . nei - like lite som vannkraften osv.

Denne ble oppløst uten folkeavstemning av politiske posører og maktmennesker uten hemninger. Resultatet ser vi.

Det korrekte ville vel vært  at Statskirken oppløses slik det er utført og  medlemsregisteret vært oppløst og ugyldig ugyldig så folk ikke havner i en slags voodoo-religion som tilpasses tidens usannsynlig frekke og innpåslitne  politiske pressgrupper. Grøss !!

 

3 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere