Verdidebatt

Ny sentrumsregjering?

Hvis vi ikke får en ny sentrum/høyre regjering slik KrF ønsker, er en ny sentrumsregjering et godt alternativ. Dessverre er en mindretallsregjering bestående av bare AP mer realistisk.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hvis stortingsvalget blir slik NRKs siste meningsmåling viser, vil Miljøpartiet de Grønne komme på vippen. Partiet stiller ganske rigorøse krav til en regjering de skal kunne støtte. Blant annet må det ikke letes etter mer olje og gass. Dette kan ikke dagens regjering og heller ikke Arbeiderpartiet akseptere. Dermed kan de mest aktuelle regjeringsalternativene, de med Høyre eller Arbeiderpartiet ved roret, få problemer med å sikre seg støtte av et flertall i Stortinget. Det likner litt på situasjonen i 1997 da Jagland gikk av og det største opposisjonspartiet, Høyre, heller ikke fikk støtte til å danne regjering. Vi fikk da en sentrumsregjering av KrF, V og Sp som bare hadde 42 representanter i Stortinget bak seg.

NRK’s meningsmåling gir som resultat at en sentrumsregjering bestående av Sp, KrF, MDG og V får 40 representanter. Alle disse partiene, som jo ønsker å være miljøpartier, bør kunne akseptere en stans i prøveboringene.

Siden den forrige sentrumsregjeringen gikk av på en miljøsak, er det kanskje ikke så ulogisk at en ny regjering oppstår som følge av en miljøsak.

Disse spekulasjonene er kanskje ikke så realistiske, men resultatet er etter min oppfatning godt, ikke minst for miljøet på kloden vår. Senterpartiet og Miljøpartiet de Grønne synes å få stor fremgang og det bør få betydning for en ny regjeringsdannelse.

Dersom valgresultatet fører til at MDG kommer på vippen, er vel en ren AP-regjering det mest realistiske. Dagens regjering blir felt og Høyre foretrekker en AP-regjering som leter etter mer olje, foran en sentrumsregjering som ikke vil gjøre det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt