Verdidebatt

Finnes det egentlig kristne partier?

Et politisk parti kan ikke være kristent. Og en politiker med kristen bekjennelse er ikke nødvendigvis bedre skikket en andre.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det finnes ikke kristne partier i politikken. Kun kristne politikere, og partier delvis grunnlagt på kristne verdier. Noen av de fronter signalsaker mere en andre som mange kristne er opptatt av. Og selv de vet ikke så ofte hva som er bibelske prinsipper for å løse vår tids utfordringer. De roper bare høyt for å få din stemme. Hadde det å tro på Jesus gitt visdom til å styre et land, hadde Nigeria vært et av de beste stedene å bo siden d er flest kristne der både i politikken og ellers. Slik er det ikke. Jeg tror at vi trenger politikere som tør å stå opp for prinsipper og verdier som er forankret i bibelen. Det finnes i alle politiske fløyer. Det som det finnes mye færre av, er politikere som tar seg den tid og kompetansebyggingen som trengs for å faktisk vite hvordan et bibelsk verdensbilde er og hvordan man anvender bibelens tidløse prinsipper i møte med å bygge landet. Her får vi heldigvis mye hjelp i 1000 år tradisjon fra kristen tro i Norge som fargelegger vårt menneskesyn, grunnlaget for vitenskap og politikkens sentrale temaer: Utdanning, omsorgstjenester, forsvar og rettsvesen. Kompetanse og karakter, er minst like viktig som bekjennelse. Her har vi som kristne forandret oss mye, og der det før var naturlig å stemme på et parti med høy kristen bekjennelse, er det nå viktigere en før at vi setter oss inn i de enkelte politikernes kompetanse og karakter sammen med partiprogrammet. Mye av den kampen er dessverre tapt.

Men for fremtiden har jeg et håp, om at det finnes de som både vil bli folkevalgte, ha komeptansen og en livsførsel som vitner om hva de egentlig tror på slik at vi kan gjøre informerte valg. Bibelen sier at et folk får de lederne de fortjener (les: velger med fri vilje) men skal fremtidens politikk preges av tidløse sannheter hentet fra bibelens historier, må vi ha villige folk som investerer den tid og kompetanse som trengs både som ledere, Jesus etterfølgere i vår samtid og de fagfelt de skal mene noe om politisk. Når jeg i dag leser at gamle krf velgere ber oss om å samle oss om krf, eller at unge kristne bes stemme partiet de kristne, frp eller om så SV viser det bare at vi trenger en ny tenkning i grunnen her. Hvorfor gi mandat til de som ikke viser innsikt i forskjellen på bekjennelse og kompetanse? Hvorfor stemme på de som flykter fra felleskapet og samler sine egne minoriteter heller en å påvirke de strukturene som finnes? Tør de ikke? Er de ikke gode nok? Orker de ikke ta kampen?Fortjener de da vår stemme?

Og hva vet vi om kompetansen de har på politikkens ulike hovedområder? La oss ta oss tid til å se på hver enkelt topp kandidat i hvert fylke ved valget. Og la oss be og håpe at vi for fremtiden klarer å bygge en kultur unge voksne som både tror på bibelens prinsipper, har lederferdigheter og kompetanse innen de ulike feltene. Og som et stort pluss sett fra min side, også helt personlig kjenner Guds hjerte og kan følge hans ledelse der de selv vandrer gjennom et slikt stort ansvar. Godt valg17, bruk hodet og ta ansvaret ditt alvorlig på å stemme inn de som mest mulig har disse overnevnte kvalitetene. Ikke la deg blinde av signalsaker og bekjennelse, det er ingen sikkerhet for godt politisk håndtverk. Selv stemmer jeg på en jurist med god karakter og ferdighet for politikk. Ikke først og fremst et parti selv om hun tilhører senterpartiet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt