Verdidebatt

Hva skjedde egentlig i Jerusalem for femti år siden.

Virkelighetsoppfatningen i dag om hva som skjedde i 67 ser ut til å ha blitt en helt annen enn det norsk media ga Ola og Kari før, under og etter 67 krigen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tirsdag 7.juni er det femti år siden israelske soldater gikk inn i Gamlebyen i Jerusalem etter at landet hadde vært i harde trefninger mot jordanske soldater i Jerusalem. 36 israelske soldater og 71 jordanske soldater mistet livet i kampene.

Israel hadde på forhånd bedt Jordan om ikke å angripe Israel før dette skjedde, men kong Hussein satte i gang omfattende angrep mot israelske byer og flyplasser. Vest-Jerusalem var dagen før utsatt for kraftig beskytning med bombekastere fra jordanske styrker. 900 bygninger i Vest-Jerusalem ble truffet.20 israelere ble drept og 1000 personer såret.

Denne morgenen kom en historisk korrigering etter at byen hadde ligget under forskjellige herskere og nasjoner i lang tid. Disse hadde gjort sitt beste for at jødene sin arv og historiske tilknytning til Jerusalem skulle fjernes, selv om jødene har sine historiske røtter i denne byen helt siden David var konge i Israel. En tid som i dag bevitnes i sin helhet gjennom utgravingen av “Davidsbyen” i Jerusalem.

Egypts president Gamal Abdal Nasser sa til mediene at krigen handlet om Israels eksistens som ikke araberne lenger kunne godta. Utryddelsen av Israel som araberlandene forsøkte å fjerne i 48 skulle nå endelig skje. Nasser begynte sine forberedelser til krig mot Israel med utkastelse av FN sine styrkers lovlige tilstedeværelse med millitærmakt, noe som ble oppfattet som en klar krigshandling av de fleste land og ikke minst av Israel.

Israel vant krigen og vi kjenner alle historien om hvordan landet erobret store landområder i denne forsvarskrigen etter å ha slått tilbake alle angrep. Etter krigen har Israel gitt fra seg 93 prosent av erobrede landområder i bytte mot fred.(Jordan og Egypt)

Historikeren Michael B. Oren har skrevet en bok om krigen i 67. Han skriver i boken at tapene blant sivile var "bemerkelsesverdige lave under seksdagerskrigen fordi Israel passet på at det meste av kampene "foregikk langt fra større befolkningssentra".
"De største tapene av sivile ble påført av arabiske mobber på uskyldige jødiske sivile i arabiske byer , ikke involvert i krigføringen.Oren oppsummerte situasjonen slik: "Med nyheter om Israels seier angrep mobber jødiske naboområder i Egypt,Yemen,Libanon,Tunis og Marokko, brente synagoger og angrep sivile. En progrom i Tripoli i Libyia etterlot 18 jøder døde og 25 skadet. De overlevende ble stuet inn i forvaringsentra. Av Egypts 4000 jøder ble 800 arrestert, inkludert de ledende rabbier både i Kairo og Alexandria, og deres eiendommer ble beslaglagt av regjeringen. De eldgamle jødiske samfunnene i Damaskus og Bagdad ble satt under husarrest, og ledere fengslet og bøtelagt.
Et totalt antall på 7000 jøder ble utvist ,mange bare med en bag."

Virkelighetsoppfatningen i dag om hva som skjedde i 67 ser ut til å ha blitt en helt annen enn det norsk media ga Ola og Kari før, under og etter 67 krigen. Israel hadde også betydelig støtte den gang fra flertallet av politiske partier og Arbeiderpartiet så på krigen som en frihetskamp for Israel. Ap sin gruppesekretær Haakon Lie var også til stede i Jerusalem da israelske soldater erobret gamlebyen og ga sin ubetingede støtte til denne handlingen.

Støtten til Israel har stagnert kraftig både fra politisk hold og hos Ola og Kari de siste årene og det står nok neppe gratulanter i kø for markeringen av 50 års dagen for Jerusalems gjenforening verken i Norge eller andre europeiske land.
Det er også viktig å ta med seg historiske fakta da palestinerne har svart nei til to-statløsning - i 1917,1937,1948 og 2000. Samtidig har Israels ledelse akseptert en palestinsk stat alle gangene. Israel har også tidligere trukket seg tilbake fra flere landområder. Første gang etter krigen/Suez-krisen i 56. Andre gang etter Camp-David avtalen i 78 etter 11 års okkupasjon. I 6- dagerskrigen erobret Israel også Gaza, men i 2005 trakk de alle millitære styrker og 9000 jødiske beboere ut av området.

Israel blir hele tiden beskyldt for å være en okkupasjonsmakt. Det må være betimelig å spørre: Er det slik en okkupasjonmakt opererer?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt