Verdidebatt

Ekteskap til besvær

Jeg har med en viss undring registrert hvor mye energi som det siste året er blitt brukt i Den norske kirke på krangel om vielse og ekteskap.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det har vært skrevet spalte opp og spalte ned om hvem som kan (eller ikke kan), bør (eller ikke bør) få gifte seg i kirken.  Som utmeldt av Den norske kirke for 43 år siden, er jeg vel ikke meningsberettiget, men jeg tillater meg likevel å undre meg over all energien som de ulike fraksjonene velger å investere i denne saken.  Ja, man kan faktisk få et inntrykk av at ingen saker er viktigere.

Det ville sannsynligvis ha senket støynivået om kirker og livssynssamfunn hadde blitt fratatt vigselsretten.  I en del andre land – bl.a. i Frankrike – er det kun borgerlig vigsel som er juridisk gjeldende.  Så er det opp til hvert enkelt brudepar om de i tillegg ønsker seg en bestemt livssynsmarkering av ekteskapsinngåelsen.  Det er ryddig – og dessuten det mest logiske, siden et ekteskap jo i bunn og grunn er et juridisk kontraktsforhold.  Det samme gjelder mange samboerskap.

Så vil det sikkert oppstå en del situasjoner der de nygifte ikke tilfredsstiller ulike trossamfunns trange nåløye for å få Guds velsignelse over forholdet – men alle ville i det minste bli likebehandlet i forhold til selve ekteskapsinngåelsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt