Øyvind Kleiveland

33

Ut med bjelken - så kan du hjelpe med flisen!

Pinsebevegelsen - representert av Sigmund Kristoffersen - klarer ikke å se at å kjempe mot homofilt ekteskap er som å prøve å hjelpe dem med å ta ut flisen, med et øye som er gjennomboret av en trestokk.

Publisert: 17. feb 2017

Jeg leser i Dagen at Pinsebevegelsens teologiske refleksjonsgruppe, med Sigmund Kristoffersen, leder av Pinsebevegelsens Lederråd, i spissen, har markert sin motstand mot at homofile får gifte seg i kirken. (Sitater er hentet fra Fædrelandsvennen og Dagen).

De hevder at de ikke kan bruke liberale forkynnere, men understreker i samme artikkel at uenighet om gjengifte eller samboerskap IKKE ville vært like ødeleggende for tverrkirkelig samarbeid som synet på at to menn eller to kvinner skal kunne gifte seg i kirken.

Pinselederen Kristoffersen avviser også at han ville vært like bastant i møte med prester som avviser at det er to utganger på livet “som jeg er i møte med et ubibelsk ekteskapssyn”, sier Kristoffersen, ifølge Dagen.


Jeg har tidligere skrevet en artikkel som kritiserer den teologiske refleksjonsgruppas konklusjon i dette temaet, av flere grunner. Du kan lese innlegget her. Denne gangen vil jeg rette min kritikk til Sigmund Kristoffersen.


Lang tankeprosess

Den teologiske refleksjonsgruppen er fortsatt “in session” mht. ekteskap, skilsmisse og kristen livsstil, så konklusjonen deres må man bare vente på. Sist gang jeg ba om å få komme og samtale med den, var i 2014, men svaret deres var at “det lot seg ikke gjøre”.


Herr Kristoffersen, ifølge avisen, hevder du at dette med homofilt samliv er viktigere for pinsevenner enn mye annet. Ifølge din uttalelse ville du heller samarbeidet med en prest som lever i samboerskap med en person som har vært gift før, og som ikke tror at det finnes et helvete, enn en som har “et ubibelsk ekteskapssyn”.


Ikke ubibelsk?

Hva er da gjengifte og samboerskap, om ikke ubibelsk ekteskapspraksis og å tillate dette er vel et kraftig brudd på bibelsk ekteskapssyn? Og, som om ikke dette er nok, så vil du heller samarbeide med en prest som avviser at det finnes en himmel og et helvete? Dette er helt sjokkerende, og viser på mange måter hvor “skeivt” hele kristen-Norge har gjort hele homo-striden. Det er total skivebom å bruke så mye energi på noe så lite!


Hadde dere bare holdt oppe ekteskapet som Bibelen sier det skal gjøres. Det finnes bare ETT samliv som er tillatt av Gud. Det er når en mann og en kvinne som IKKE har vært gift tidligere, gifter seg for første gang. Dette er det vi skal ha fokuset på!

Jeg tør å påstå at om dere hadde hatt blikket festet på dette, så hadde dere ikke rotet dere bort i slikt tøv, som jeg betegner denne uttalelsen fra deg i avisen.


Forsvar det livslange ekteskapet!

For meg, som ikke er en del av pinse-Norges innerste kretser, så ser det ut som at Pinsebevegelsen vil heller kjempe med nebb og klør MOT at homofile skal få gifte seg i kirken, enn å kjempe FOR det eneste, gudegitte samlivet; det første ekteskapet.

Og selv om det er DETTE Herren har befalt oss at ALLE mennesker skal holde i hevd, ifølge Hebrerbrevet 13:4:
Ekteskapet skal holdes i ære blant alle, og ektesengen skal holdes usmittet, for horkarer og ekteskapsbrytere skal Gud dømme.

Her sier Gud akkurat det MOTSATTE av det du sier i avisen!  

De kristnes - og dermed Pinsebevegelsens - fokus skal være å holde i hevd (det ene, første og hellige) ekteskapet. De som lever sammen som samboere må defineres som dem som er horkarer, og personer som har vært gift før, men som er samboer nå, samt de som er gift med en annen enn sin første ektefelle, må defineres som ekteskapsbrytere, ifølge Rom 7,1-4. Du vil altså heller samarbeide med en ekteskapsbryter og en horkar, enn en som MENER noe annet enn deg om homofilt ekteskap. Snakk om villfarelse!


Frukt av omvendelse 

Dere vil, ifølge din uttalelse, heller jobbe sammen med kristne ledere som lar folk leve sammen UTEN å gifte seg, og med folk som har vært gift før, enn å la dem ha “et ubibelsk ekteskapssyn”.

Få på plass et budskap til alle i hele verden at Guds befaling er at kristne skal vise frukt som er omvendelsen verdig, og at dersom man ikke er i sitt første ekteskap, så skal man leve enslig, eller forlike seg med sin første ektefelle. Og la predikanter dere samarbeider med, slipper til på deres plattformer, seminarer og LED-konferanser være et speilbilde av dette!

Da gjør dere jobben som Herren har kalt oss til som kristne!

 

Hvem skal holde tellingen?

Det er dessverre sannsynlig at pinsevennenes teologiske refleksjonsgruppe kommer til å konkludere med at det er lov å være gift på nytt (en, to, fem eller ti ganger), i gruppens konklusjon på ekteskap, skilsmisse og kristent samliv.

Ja, for hvem skal kunne telle og si at “- Nei, nå har du giftet deg for mange ganger, herr Nilsen….”  Dere skriver selv at det vil kunne ta for mye ressurser å gjøre dette.


Presset øker

Pinsebevegelsen kunne ha brukt en masse ressurser på å kjempe for det ene, godkjente ekteskapet - det første for begge - og spart all dette blekket på homofile ekteskap. Ja, selvfølgelig er homofilt ekteskap like feil som heterofilt ekteskap, om det ikke er det første. Det er jo DER kampen skal stå! Forsvar EKTEskapet.

Dette tror jeg kommer til å skje fordi presset blant kristne ledere, som både er gift på nytt og som vier folk som er gift tidligere, er blitt en så stor del av pinsebevegelsen at de ikke tør å komme med den bibelske befalingen om å “gå bort og synd ikke mer”, som Jesus sa til kvinnen som var grepet i ekteskapsbrudd.


Jeg ser frem til din kommentar, Sigmund Kristoffersen.

4 liker  
Kommentar #1

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Representativt?

Publisert over 4 år siden

Øyvind Kleiveland har ofte vært å se på den norske kristne TV-kanalen Kanal10, og sier selv at han på kanalen er engasjert som produsent, regissør, koordinator, forfatter og oversetter.

Er dette innlegget til Kleiveland å forstå slik at det også reflekterer TV-kanalens syn på  de nevnte teologiske omdiskuterte spørsmål?

1 liker  
Kommentar #2

Pål Georg Nyhagen

224 innlegg  1811 kommentarer

Bare et lite apropos

Publisert over 4 år siden

Pussig dette bibelstedet med "flisen og bjelken". Enhver som henter og benytter dette som ledd i en argumentasjon plasserer med den beste samvittighet bjelken hos den andre. Ergo er man vel på noe tynn is:  Man illustrerer desto verre poenget til Kristus. Men muligens ikke akkurat slik brukeren av dette bibelstedet mener i diskursen. 

3 liker  
Kommentar #3

Daniel Krussand

37 innlegg  2002 kommentarer

Publisert over 4 år siden

Øyvind Kleiveland.  

Godt skrevet.  Jeg undrer meg også over pinsebevegelsens liberale holdning til gjengifte.

I dagens Norge er skilsmisse det værste som kan skje barna, kanskje med unntak av incest.  Å leve uten en mor og en far som elsker hverandre er en stor sorg og belastning.  Hadde foreldre visst skadeomfanget på sarte barnesjeler, hadde ingen skilt seg.  Barn sier ikke i fra.  De er joviale.  

2 liker  
Kommentar #4

Pål Georg Nyhagen

224 innlegg  1811 kommentarer

Joviale barn?

Publisert over 4 år siden

Vel. Det verste som kan skje barna er kjærlighetsløshet. Så får man som forelder modig disponere sitt liv slik at risikoen for dette minimeres. Hvordan dette skal skje er så en gedigen utfordring som enhver forelder må være villiig til å gripe fatt i. Moralisering og dømming har vel for øvrig sjeldent hjulpet noen. 

3 liker  
Kommentar #5

Sigmund Voll Ådnøy

142 innlegg  1622 kommentarer

Joviale?

Publisert over 4 år siden

Mente du lojale? I så fall er du i hvert fall inne på noe vesentlig.

1 liker  
Kommentar #6

Daniel Krussand

37 innlegg  2002 kommentarer

Publisert over 4 år siden

Barn er like glad i mamma og pappa og vil ikke ta parti når det er samlivsbrudd.  Barn skal ikke belastes med et slikt ansvar.  Får man barn sammen er det en plikt å være glad i hverandre og pleie kjærligheten.  Det handler ikke om følelser, men om vilje.  Hvorfor lykkes så få?  Grunnet fordummende programmer i Nrk, Trekant og Skam.  Ungdom er ikke interessert i sex og erotikk, de ønsker å leve i renhet og "uskyld" til de finner den ene rette!  Hadde de mange mennene som nå er medlemmer i "F. To Foreldre" fulgt dette opplegget før de ble pappa, hadde mange av dem fortsatt bodd med kone og barn.  Dagens seksualmoral er Norges sterkeste kjærlighetsdreper.  De som venter med sex til de er gift, er de som kan oppleve det Øyvind Kleiveland skriver i sin artikkel. Et livslangt ekteskap.

1 liker  
Kommentar #7

Sigmund Voll Ådnøy

142 innlegg  1622 kommentarer

Innlegg

Publisert over 4 år siden

Jeg viser til Kleivelands innlegg i mitt nye innlegg her: http://www.verdidebatt.no/innlegg/11676827-pa-tide-a-svare-pinseledere 

1 liker  
Kommentar #8

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

Renhet

Publisert over 4 år siden

Denne debatten kan ikke foregå uten å nevne alle de barna som besudles i ekteskapet mellom mann og kvinne. Jeg vet ikke når det gikk galt, men det er forferdelige tall verden over for det som skulle være kjærlighet, trygghet og godhet i familien. Mange opplever noe helt annet. De misbrukes, skades, avvises og forvoldes, og det er disse menneskene som igjen skaper nye familiesammenhenger. Vi må ta tak i virkeligheten. Hvis sex skal få en opphøyet status fremfor andre relasjonsfaktorer, vil man aldri komme videre. 

Vi ser mafiosofamiliene (kriminelle) som leker familie. De skryter seg opp blant andre menn og bruker kona som smykke på armen. Uten meninger, uten rettigheter, men brukbar i hverdagen (sjåvinister også).  Hun skal vise frem hans siste innkjøp i klesskapet. Hun ar hans, ikke sitt eget jeg.

Mange av disse fordummende ideene avspeiler seg i Europa og USA. Partier som ser på andre med frykt og skaper fiender i stedet for å gi trygghet, omsorg og vennskap.  De er redd for å miste goder. Vi opplevde en ekstremist i 2011. Han ville hevne seg på samfunnet. Ydmykhet var ikke i hans vokabular. Barmhjertighet handler ofte om å kaste alt man har i hendene for å hjelpe sin neste. Det kan være ubeleilig, men det er der utfordringen ligger.

   


1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere