Petter Kvinlaug

190

En historie fra hverdagen...

Da jeg kom hjem fra universitetet, var mine foreldre gamle. Jeg måtte hjelpe dem med alt mulig. Det gjorde jeg mer enn gjerne! De begynte å tuste....

Publisert: 13. jan 2017

Så var det en dag jeg reparete bremsene på min gamle Volvo Amazon. Jeg hadde ikke penger til å sende den på verksted, selv om mine foreldre hadde det, var jeg for stolt til å spørre om det....

Jeg fikset det selv. Da jeg jeg var ferdig med jobben, måtte jeg lufte bremsene. Jeg kan ikke være to steder samtidig, jeg trenger noen til å trykke på bremsepedalen, mens jeg skrur. Den eneste som var der var mor. Hun hadde aldri, i sitt liv, kjørt en bil, men hun var sterk, og meget flink til å sykle. Jeg leide henne i hånden og satte henne i førersetet og fortalte:"Kan du pumpe litt på den bremsepedalen i midten, og holde den til jeg sier i fra?". "Jada, det er jo lett, sa hun". Så gjorde hun det som en drøm! Å lufte bremsene var da gjort på 10 minutter! Selv om hun tustet da, var det bare å få henne til å tenke på sykkel, og en bratt bakke, ikke gi opp, før jeg sier ifra. Det virket 100%. Det var en fin opplevelse.

 

6 liker  
Kommentar #1

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden

En koselig hendelse og en tøff mor :)

1 liker  
Kommentar #2

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Hmmmm....

Publisert rundt 5 år siden

Trolig er dette dialekt og nå har jeg ikke hørt noen Joker reklame med språkforskning som har vært innom dette verbet.  Først trodde jeg at det var en skrivefeil - at du mente "ruste" eller "tute" - men - da kunne det bli vel mye forventninger til drama i fortsettelsen.... 

Jeg har prøvd å google - ble ikke klokere - det nærmeste jeg kom var denne overskriften 

http://www.l-a.no/nyheter/-Ma-kunne-se-nar-man-begynner-a-tuste-510761.html

Det hjalp heller ikke på forståelsen.  

Jo, mødre og hjemkommen sønn er gjerne en god kombinasjon, selv om en står og fikler med en Amazon,  

Mine foreldre hadde Amazon og det var denne bilen jeg satt bak rattet det første året etter førerkort.  Det ble ingen god kombinasjon,  Jeg visste det ikke da, men skjønte jo at det var noe med meg, Amazonen og sikten - det var noe ved fronten og plasseringen bak rattet som gjorde nybegynneren sårbar i trafikken.  Etter to smeller - hver gang med påfølgende lapp på skrivebordet til far med en kort beskrivelse - som et forvarsel om at han måtte ikke få sjokk når han vandret ut i garasjen, så endte jeg opp med en lån til en Austin Mini - og - den er jo ikke mye å sitte bak rattet med hvis...., men ... det skjedde heldigvis aldri.

Kommentar #3

Marianne Solli

19 innlegg  1547 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden

Merkelig nok skjønte jeg ordet tuste med det samme. Jeg går ut fra at jeg selv har brukt ordet i forbindelse med at (helst) eldre folk begynner å tuste og larke ut i bare pampusser vinterstid og ellers har begynt å karve, for eksempel ved at de i einingen pjadder om gamle dager og blir hepjen hvis andre ikke går på ærføtter rundt dem. Det er ganske grønnjævlig når sånt skjer med nær familie. Det kan gå på gorret laus for noen hver.

Kommentar #4

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Jeg visste ikke det....

Publisert rundt 5 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Trolig er dette dialekt

Hadde jeg skrevet dialekt, ville jeg sagt at hun var helt i "tosta".

Det var trist, fordi hun var så flink. Hun var også flink til å skjule det. Da jeg var på reise, kom legen hjem til oss. Min far hadde fått lungebetennelse. Han foreskrev noen medisiner og sa til min mor: "Jeg skal kjøre ned til byen, du kan sitte på hvis du vil, og gå på apoteket". Han så ikke det. Da hun var forvirret i byen, var det min kusine som fant henne, og kjørte henne hjem.

Du vet under vasken, på kjøkkenet, der hvor alle har søppela. En morgen satte min far inn ved der og begynte å fyre, fordi han trodde det var ovnen. Da var det på tide å sende dem på et omsorgshjem.

Nå har jeg vel 20 år igjen, før jeg begynner på samme måten. Dere på Verdidebatt får arrestere meg når jeg kommer til det punktet, Men det nytter ikke:-)

Forresten: Amazonen var en rå bil. Jeg hadde trimmet den og kjørte ifra politiet flere ganger, uten å vite det. Jeg fikk bare en bot i posten! Den blå spraglede Amazonen, alle i fylket visste hvem det var!

1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere