Verdidebatt

DAB

DAB står for "Digital Audio Broadcasting", som på norsk betyr, digital kringkasting. Hva er det? Hva betyr det i praksis?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dette er noe nytt. For de som ikke forstår seg på det, kjøper du et apparat, og mottar.

Jeg husker da jeg var 12 år gammel. Jeg fikk et eletronikkbyggesett av mine foreldre. Jeg kunne bygge forsterkere, avlytte telefoner, og ikke minst, lage en radiomottaker.

Jeg hørte på mellombølgen. Jeg gjorde min far oppmerksom på den sendingen NRK hadde på Kvitsøy senderen, for sjøfolk i utlandet. Det var en oppsummering fra nyheter i Norge. Den var veldig interessant. Det er synd den er lagt ned.

Så hørte jeg også på idiotiske propagandasendinger fra Moskva, på norsk.Det var visstnok utolig bra hvor hadde de der. Min far fortalte meg sannheten, men det har jeg skrevet om i et annet innlegg.

Under WW2, var det noen jøder, i konsentrasjonsleirene, som laget en radiomottaker som de hadde i tennene! I Prinsippet er det ikke så vanskelig. Du trenger bare en spole og en diode, hvis sendingen er sterk nok.

Når vi får DAB, er saken en ganske annen. Da trenger du en brikke som kan dekode dette. Du kan ikke sitte på gutterommet og lage en radiomottager lenger, på samme enkle måte. Det kreves datakraft.

Hva hvis vi får en krig? Da går all kommunikasjon tapt. Hvis det var på gamle måten og vi hadde Kvitsøy senderen, kunne de som hadde peilig, gå på kjøkkenet og lage en radiomottaker og høre på nyheter!

Det går ikke lenger. Jeg mener vi burde holde liv i Kvitsøy senderen og ha gamle radioapparater på loftet. Hvis det blir krise, kan vi kommunisere. Slik det er i dag, er det helt umulig.

Jeg har en gammel Tandberg Sølvsuper 4 på loftet. Du verden hvor jeg elsket den radioen i bardommen. Jeg husker at jeg hørte på 20 Spørsmål på den radioen, men Rolf Kirkvaag og ble forelsket i Bjørg Gaathaug, fordi hun hadde en så nydelig stemme! Jeg har aldri sett henne, men hun må jo være veldig pen:-) Så likte jeg også Alf Nordhus, for den han var. Jeg husker da han fikk latterkrampe! Så var det Gerd Nyquist og  Knut Jørgen Eriksen. Det var tider!

Den radioen overlever en atomkrig, hvis ikke bomben treffer huset. I dag kan de avfyre en atombombe i atmosfæren, som gjør at transistorene bli dopet, og ikke virker lenger. Den gamle Tanberg radioen vil fortsatt virke, hvis jeg har strøm da, men det er det minste problem.

Alle PC-er og mobiltelefoner, all elektronikk, vil slutte å virke hvis vi får en krig. Det synes jeg vi burde tenke på. Bevar den gamle Tandberg-en på loftet. Det er en meget god radio. De laget god kvalitet den gangen. Selv om vi ikke har Kvitsøy senderen lenger, går det fort å sette opp en AM radio sender. Så må vi bare informere om frekvensen du skal stille inn på.

Det burde vi gjøre nasjonalt. Du trenger det før du aner......

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt