Verdidebatt

Samtidige misforståelser

Livet utenfor skjærgården.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Visstnok skulle Sigurd Hoel ha skrevet noe sånt at egentlig burde ikke norskingene beskjeftige seg med internasjonal politikk utenfor skjærgården, for de forstår så lite av den.

Ja,selv i Internettets tid er det fristende å si at denne uttalelsen har elementer av sannhet i seg for det er nesten sjokkerende å se hvor naive og lettlurte norskingene er. Spesielt går de på alle finter av verbal karakter.

Der hvor naiviteten er størst gjelder Russlandsspørsmålet.

Det som er hovedproblemet for USAs prosjekt om great again er at Russland og Kina befinner seg i en militær allianse. SCO. Jeg har i mange artikler nå påpekt at USA ruster opp og har satt opp en administrasjon av generaler beregnet for KRIG. En må være norsk for ikke å se dette.

Da gjenstår det problemet at man kan ikke - selv med hjelp av Norway og Nato - gå til krig mot SCO-blokken bestående av Iran-Kina-Russland  så lenge den er SAMLET. Den må splittes før en tar en stat av gangen med militære midler.

Nå ser vi da at TrumpUSA godsnakker med Russland og lager subtile intriger rundt Taiwan,godt planlagt og gjennomtenkt,som får Beijing til å gå i harnisk og tonen derifra er sjeldent forbanna,helt ulikt Kinas tradisjonelle politiske språk. Med meldinger om at de skal ha seg frabedt noen USA- maritim patrulering langs kysten i SørKina havet.

Håpet er naturligvis at USA lykkes å splitte Russland fra Kina. Jeg har liten tro på det går, men de forsøker.

Til Midtøsten.

Går du inn på israelske media ser du at man i Israel er hel euforisk over at Trump har satt inn et "DREAM TEAM" av Israel-firsters i sin nye administrasjon. Her skriver enhver at nå endelig er 2-statsløsningen med palestinerne historie og i Knesset er man igang med en raffinert lovgivning for hvordan man skulle innrullere Vestbredden i Israel på ymse vis, med palestinerne i autonome enklaver.

Flere skarpe palestinske journalister har skrevet at folkene på nylig avholdte Fatah-PLO kongress knapt skjønner hva som foregår: "PLO is sleepwalking into disaster" som en skrev.

Det kommer av at gammelkarene i PLO  lever av internasjonal trygd og bistand og er mest opptatt av å posisjonere seg godt for disse pengene i apparatet. Det er et gammelhjem for eldre opprørere,noe sånt som 1968-generasjonen i Norge. Ser ikke,hører ikke.

Men det Avigdor Liberman,utenriksministeren,snakker om hver dag er dette - og følg nå godt med - at for Israel er det uakseptabelt at Bashar al-Assad har makten i Damaskus og uakseptabelt at den iranske hæren har avdelinger i Syria.

For å vise at de mener alvor bombet Israel en militær flybase i utkanten av Damaskus nylig som bare lå noen kilometer fra Bashars Presidentpalass. Det skulle være melding godt nok.

Selve den praktiske krigsutviklingen inni Syria i løpet av året har vært at Russland er dypt involvert,innfloket, i den iranske hærens og Hizballahs krigsoperasjoner. Det går simpelthen ikke an å krige mot Iran/Hizballah uten å treffe på russisk personell og fly.

Som de amerikanske neo-cons allerede leser situasjonen er det en krig mot Iran som står øverst på dagsorden for dem. Og denne er de godt igang med å igangsette med toppseminar i Washington organisert av "United against a nuclear Iran","Future of Iran Policy",Foreign Policy Iniative,"American Enterprise Institute,etc

Her samles da alle de beryktede haukene fra Afghanistan-Irak og Libyakrigene til møte 7 desember og det er Who is who? for det imperialistiske USA: Avigdor Lieberman,Robert Kagan,Bill Kristol,McCain og de vanlige.Nå skal det igjen kriges!

Den tredje store misforståelsen som gjør seg gjeldene i Europa nå,faktisk anført at sånne som franske Fillon og Alain Juppe,er at nå må EUROPA få ut fingeren og på europeiske premisser bygge en "joint pan-European Security project".(Juppe) Med Russland.

Dere vil se allerede utover 2017 at USA aldri kommer til å godta noe sånn særeuropeisk ordning og kommer til å sette igang hele sitt media krigføringsapparat for å isolere alle politiske miljøer som tar til ordet for noe sånt. Jeg vil si det slik at også de statene som ypper seg for dette står i fare for å bli destabilisert og sanksjonert.Italia?

Året 2017 vil bli det året da de internasjonale motsetningene definitivt finner veien til Europa,også til Norden med brutale muskler.

Men skjønner vi norskinger noe av det?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt