Verdidebatt

Saklig kritikk eller hitling - hva har best effekt?

Sylvi Listhaug blir kritisert av mange for å virke polariserende og splittende. Men hva skal man si når det dras paralleller til jødeutrydning når Listhaug har vært med politiet under deres arbeid med å finne folk med ulovlig opphold i Norge?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En av dem som har reagert kraftig på reportasjen som viste Listhaug med politiet, er mediekjendis Ingebrigt Steen Jensen. På sin facebookside forteller han at han fikk assosiasjoner til politiets arrestasjoner av jøder som skulle sendes til konsentrasjonsleire under krigen:

"Selv klarte jeg ikke la være å tenke på Warszawa-ghtettoen og på den delen av politiet i Norge som hjalp tyskerne å finne jøder omtrent på samme vis under krigen. Bank-bank midt på natta! Vis oss papirene! Heraus! Til en leir langt borte, der det er natt og tåke. Er dette greit, eller krysset Listhaug i går en grense vi ikke har vært i nærheten her i landet på over sytti år?" 

Det er grufulle og groteske hendelser Steen Jensen viser til. Vi må vel anta at han selv er klar over hvilke reaksjoner slike paralleller vil føre til. Hitling er et uttrykk som har dukket opp de siste årene, og Steen Jensens assosiasjoner til helt uskyldige jøder som ble arrestert fordi de skulle utryddes må vel kunne sies å være et eksempel på slik hitling. Og denne typen paralleller kan ikke karakteriseres som annet enn den verst tenkelige måten å stemple andres meninger eller handlinger på. Men hva oppnår man med slik type debatt-teknikk?

Man oppnår selvsagt å få en utblåsning for sin egen moralske indignasjon. Og man får selvsagt god respons fra alle dem som synes det er på sin plass å dra paralleller mellom Listhaug og de som gikk nazistenes ærend under krigen. Jeg så at Steen Jensen uttalte på NRK1 i dag at folk har gitt ham stor støtte. Nå synes jeg kanskje ikke at 4-5000 likes tyder på at støtten er så overveldende, og jeg synes Steen Jensen tar hardt i når han skriver at "Folket er skremt, fortvilet og forbannet."

Hans utfall mot Sylvi Listhaug er neppe et uttrykk for "folkets" meninger. Og jeg tror han tar grådig feil når han (til NRK1) sier at han forventer at Sylvi Listhaug som en følge av hans facebook-innlegg vil forstå at hun denne gangen har gjort noe galt og angre det.

Dessverre er som regel effekten av denne type hitling en helt annen, nemlig den motsatte av det Steen Jensen påstår at han forventer. Svært mange opplever nemlig hans debatt-form som svært provoserende og unødvendig og i stedet for at det blir en debatt om Listhaugs handlinger, blir det en debatt om nazi-sammenligningen, og det som kunne blitt en viktig og saklig debatt om hva en statsråd bør gjøre og ikke gjøre, blir en opphetet skyttergravsdebatt om selve sammenligningen med nazi-tiden.

Steen Jensen oppnår altså mest sannsynlig det motsatte av det han sier han ønsker! Hans provokasjon virker splittende og skyver folk ned i skyttergravene, og Listhaug oppnår det hun ønsker: Stor ståhei og oppmerksomhet rundt sin virksomhet som minister.

Det Steen Jensen bør ta med i betraktning, er at dem han omtaler som "folket" slett ikke er redde og skremte av den jobben Listhaug gjør. Tvert imot, folket slutter opp om henne i hopetall, og over 50% mener hun gjør en god eller meget god jobb, om jeg husker de siste tallene korrekt.

Jeg er gjerne med på en diskusjon om hvorvidt det er heldig at Listhaug stiller opp for media på en slik måte hun gjorde denne gangen. Men jeg kan vanskelig se at det at en minister følger politiet i deres arbeid for å finne mennesker med ulovlig opphold i Norge kvalifiserer til så ekstreme sammenligninger som til norsk politi som arresterte jøder under krigen for å sende dem til konsentrasjonsleire.

For det første er ikke en person som oppholder seg ulovlig i Norge en uskyldig person - det er kriminelt å ikke etterkomme et utvisningsvedtak. Dessuten skal disse menneskene ikke sendes i døden, de skal kun sendes til sitt hjemland. Det er altså ikke grunnlag for noen sammenligning på noe plan. Og norsk flyktninge- og innvandringspolitikk bygger på et bredt forlik på stortinget. Det kan neppe være kontroversielt at mennesker med ulovlig opphold i Norge oppsøkes av politiet og sendes ut av landet.

Steen Jensen påstår selv at han ikke foretar en sammenligning, men alle og enhver kan se i sitatet fra hans facebook-side at han drar denne nazi-parallellen. Og hans påstander om at det ikke er han, men de som kritiserer hans hitling som avsporer debatten, faller etter min mening på sin egen urimelighet. Han må selvsagt akseptere at hans argumentasjon blir gjort til gjenstand for kritikk.

Jeg synes folk bør avstå fra denne typen nazi-retorikk. De oppnår ikke annet enn polarisering og spittelse, og ødelegger mulighetene for reelle, saklige debatter. (Saken er også omtalt på TV2s nettsider).

Sverre Avnskog

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt