Verdidebatt

Katastrofe USA.

Liten bemerkning blant desinformantene.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det fortelles i amerikansk presse at det er krig og kaos inni Donald Trumps Transition Team om hvem som skal ha nøkkelposisjonene. Det antaes å være rundt 3000 gode jobber som skal skiftes ut ved presidentbytte og mange av Trumps tidligere motstandere i Demokratenes leir sadler nå om som politikere har for vane. Penger og posisjon er fremdeles det eneste som betyr noe,også innen fotballen. Høgmo fikk fire millioner.

Men vi ser da at snikerne står i kø for å fjeske for Trump og den siste var selveste visepresidenten Joe Biden som mente at han kunne gjøre seg bra i en senior rolle. Eliot Cohen er også en Clintonianer neo-con som nå tilbyr seg på Trumps arbeidsmarked.

Dette er vel ikke noe å sjokkeres over. Tenk på "venstresidas" Syriza i Hellas som flår folket på vegne av verdens finansinstitusjoner. "Kommunistene" i de tidligere Østblokkstatene som over natta ble Natotilhengere og Markedsliberalister av amerikansk modell.

Langt mere skrekk lekker fra disse Transition drøftingene: folk man trodde tilhørte en forgangen epoke i amerikansk politikk, - som man trodde definitivt gikk i graven med Bush II regjeringen dukker opp igjen og da heller ikke de gløggeste.

Disse navnene svirrer nå rundt: Frank Gaffney, James Woolsey,John Bolton,Richard Perle,Rudy Giuliani.  Ved siden av disse en hærskare av Wall Street bankers og topper fra Goldman Sachs og de andre bankhusene.Ofte neo-cons de også.

Det som har skjedd i USA er at en elite"swamp" har lyktes å utmanøvre en annen elite"swamp" og det eneste vi med trygghet kan si er at den nye vil bli mye verre enn både Clinton"swamp" og Obama"swamp".

For som det allerede lekker fra forhandlingene: en ønsker å øke Pentagon-budsjettet med 55 milliarder i året. Da er vi oppe i rundt 660 milliarder dollar i året.

En vil utvide antall krigsskip fra 272 skip til 350,øke antall soldater fra 480 000 til 540 000. Med andre ord: her skal det kriges til gangs.

Selv det dummeste "white trash" vet utmerket godt at en sentral årsak til USAs nedgang,skyldes en serie av rådyre kriger som faktisk pågår fremdeles og frambringer sårete og psykisk nedslitte soldater hele tida - for ikke snakke om de i bodybags.

Den nye elite"swamp" under Trump vet utmerket godt at hans velgere og øvrig amerikansk folk vil motsette seg flere vidløftige kriger som fattiggjør dem ytterligere.

Det er derfor helt naturlig at Newt Gingrich,som ligger an til en toppjobb hos Trump,bringer på bane nødvendigheten av påny å sette opp en "HOUSE COMMITTEE ON UNAMERICAN ACTIVITIES" som hersket på 1950-tallet.

Meningen med noe sånt er selvfølgelig å skremme flest mulig fra å ytre seg i protest mot den nye militariseringen av USA og krigen mot Iran i første omgang. Og andre saker som ran av pensjoner,arbeidsplasser og allmen fattigdom. Ytringsfriheten i USA i viktige saker skal vekk.VEKK.

Helt åpenbart har også Trump gammeldagse oppfatninger av at det er USA som styrer verden og tror han skremmer Kina med å si at han skal legge på 45% tariff fra varer fra Kina. Det var i 2015 149 milliarder dollar. Men da svarer den oppstigende verdensmakt Kina: okei,det er greit: da gjør vi akkurat det samme på amerikanske varer til Kina.

Forut for shooting wars har vi alltid hatt en periode av handelskriger og Trump ser på disse som redskapet til å bli great again.

En kan si på forhånd at USA nå vil tape disse handelskrigene og da har de ikke annet valg enn å slippe Pentagon løs. Under hvems ledelse?

John Bolten? Frank Gaffney? Jim Woolsey?

Som Brecht skrev:

De øverste har forsamlet seg i et værelse.

Mann i gata: skriv ditt testamente.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt