Petter Kvinlaug

190

Litt om musikk og gehør

Det er så mye snakk om politikk om dagen. Jeg blir litt lei av det. Så derfor tenkte jeg at det er på tide å snakke litt om musikk!

Publisert: 11. nov 2016

Jeg har en god venn som heter Gunnar. Han har absolutt gehør. Det betyr at han kan høre hvilken tone som spilles, om det er en A, G, C eller #F.

Da vi gikk på ungdomsskolen, og jeg var hjemme hos ham, sa han:"Petter, ta alle ti fingrene du har og lag en akkord på pianoet" Så ramset han opp, alle de tangentene jeg hadde trykket på, jeg var målløs, er det mulig?

Han visste det ikke selv heller, at han hadde absolutt gehør, før pianolæreren hans oppdaget det. Så han sa til meg"Alle har vel det?". For ham var det helt naturlig.

Han ga meg en stemmegaffel, og sa, "I hvert friminutt på skolen, syng den først, så slår du den, og ser om det stemmer. Jeg hadde ingen tro på dette. Så oppdaget jeg at han hadde rett. Etter å ha hørt en A, et par ganger, kunne jeg gjenta den. Det kan jeg enda, 30 år senere!

Jeg utviklet meg aldri til å bli like sofistikert som Gunnar, men jeg lærte meg å kunne stemme gitaren, uten å ha noen andre referanser enn min egen stemme.

Så i et friminutt, kom han med en ekstra stemmegaffel. Så sa han"Slå begge to, og sett en i hvert øre!" Du verden, hvilken fantastisk stereo effet det var. Jeg seilte bare avsted, så nydelig var det.

Nå nærmer det seg jul, og alle foreldre fortviler seg over hva de skal kjøpe til julegave til sine sønner og døtre.

Mitt råd er: Kjøp en stemmegaffel, eller helst to. Det vil bli en julegave de aldri glemmer. Mange har absolutt gehør, men de vet ikke om det!

 

6 liker  
Kommentar #1

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Så lærte jeg litt om lyd....

Publisert rundt 5 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.
Mitt råd er: Kjøp en stemmegaffel, eller helst to. Det vil bli en julegave de aldri glemmer. Mange har absolutt gehør, men de vet ikke om det!

Jeg har vært lydtekninger mange ganger, og jeg har hørt på andre....

Det som irriterer meg, er at bassen og stortromma skal være overdøvende høyt.

Bare for å gi et eksempel. Direktelyden må være der, så kan du han en romklang med delay, ca 200-500ms. Så kommer romklangen dundrende, Da kan du spille lavt, selv om det høres høyt ut. Barclay James Harvest er et godt eksempel på dette.

https://www.youtube.com/watch?v=Db5ZX5yAUbk

Nå er kanskje dette et overdrevet eksempel, men jeg har også vært på konserter med Pink Floyd, hvor jeg la merke til det samme. Direktelyden må være der, men du legger en delay på klangen. Så må det være i stereo!

Alt dette, lærte jeg med stemmegafler på ungdomsskolen! Balansen og stereoen i det hele!

1 liker  
Kommentar #2

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Et gøyt øyeblikk

Publisert rundt 5 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.
Alt dette, lærte jeg med stemmegafler på ungdomsskolen! Balansen og stereoen i det hele!

Jeg gikk tilbake, etter firminuttet med disse to stemmegafflene i øret. Jeg tror det var første år på Gymnaset. Jeg måtte komme gjennom to dører, før jeg kom inn. Så hadde jeg jo to stemmegafler som sto rett ut. Jeg hørte i stereo. Den ene krasjet i venstre dørkarm, og sluttet å vikre. Da jeg gikk igjennom neste dør, begynte den å klinge igjen. I mellomtiden var det noen som mistet noe, det var skikkelig bråk. Da tenkte jeg, Aha!, dette var skikkelig stilig. Det passet så bra! Da tenkte jeg at en må ha delay på klangen. Det er mange som har tenkt på dette før meg, Det har jeg sett, men av teknikere i dag, de som går med langragget hår og tatoveringer, har ikke skjønt noe som helst. Det er bare bråk og støy. Mest mulig bass, og mest bråk og støy, ja, det er god lyd!

Det er jo en jobb. Men hvor er de folkene som har sans for kvalitet?

1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere