Verdidebatt

Litt om musikk og gehør

Det er så mye snakk om politikk om dagen. Jeg blir litt lei av det. Så derfor tenkte jeg at det er på tide å snakke litt om musikk!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg har en god venn som heter Gunnar. Han har absolutt gehør. Det betyr at han kan høre hvilken tone som spilles, om det er en A, G, C eller #F.

Da vi gikk på ungdomsskolen, og jeg var hjemme hos ham, sa han:"Petter, ta alle ti fingrene du har og lag en akkord på pianoet" Så ramset han opp, alle de tangentene jeg hadde trykket på, jeg var målløs, er det mulig?

Han visste det ikke selv heller, at han hadde absolutt gehør, før pianolæreren hans oppdaget det. Så han sa til meg"Alle har vel det?". For ham var det helt naturlig.

Han ga meg en stemmegaffel, og sa, "I hvert friminutt på skolen, syng den først, så slår du den, og ser om det stemmer. Jeg hadde ingen tro på dette. Så oppdaget jeg at han hadde rett. Etter å ha hørt en A, et par ganger, kunne jeg gjenta den. Det kan jeg enda, 30 år senere!

Jeg utviklet meg aldri til å bli like sofistikert som Gunnar, men jeg lærte meg å kunne stemme gitaren, uten å ha noen andre referanser enn min egen stemme.

Så i et friminutt, kom han med en ekstra stemmegaffel. Så sa han"Slå begge to, og sett en i hvert øre!" Du verden, hvilken fantastisk stereo effet det var. Jeg seilte bare avsted, så nydelig var det.

Nå nærmer det seg jul, og alle foreldre fortviler seg over hva de skal kjøpe til julegave til sine sønner og døtre.

Mitt råd er: Kjøp en stemmegaffel, eller helst to. Det vil bli en julegave de aldri glemmer. Mange har absolutt gehør, men de vet ikke om det!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt