Verdidebatt

Regjeringens prioriteringer: Antall stemmer er øverste prioritet

Makt først... menneske så? Regjeringen ser dessverre ut til å ønske å liberalisere alkohollovgivningen ytterligere. Her må dog utsatte grupper betale en voldsom pris! Tillit er noe man som politiker fortjener, ikke noe man kan kreve.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det handler primært om sosial bevissthet og ansvar, om proaktiv omsorg. Men faktisk også om våre politikeres integritet: 1500 dødsfall (!) årlig er på en eller annen måte knyttet til alkohol. Blant ungdom mellom 15 og 25 er fyll den viktigste dødsårsaken. Førti prosent av alle dødskollisjoner skyldes beruset ungdom. Noen flere fakta: 80 % av de som dør, er menn. Det aller meste av volden i Norge skjer faktisk i fylla. Dødsfall, ulykker og voldsepisoder som skyldes alkoholbruk, er den store skyggesiden av drikkingen. Fyll og vold henger sammen. 70 - 80 prosent av oppdagede voldsepisoder har skjedd i forbindelse med at enten voldsutøveren, offeret eller begge har drukket.

Den enes problem blir flere andres problemer: For hver rusmiddelmisbruker blir i gjennomsnitt minst tre personer innen nær familie direkte berørt av vedkommendes atferd og livsførsel. Ut over dette kommer det uregistrerte forbruket som utgjør 1,5-2 liter ren alkohol per innbygger. Dette tilsvarer ca 25% av det samlede forbruket. Til sammenligning er antallet narkotikarelaterte dødsfall på "bare" ca 250. Sistnevnte rusmiddel er det dog like vel langt lettere å mobilisere i mot; da det er allment vedtatt at narkotikaen er et onde. Men ca 90 % av den voksne befolkningen i Norge bruker på en eller annen måte alkohol.

Vi tar altså med rette avstand fra narkotikabruken med sine årlige 250 dødsfall: Men blir avslørende nok lavmælte, likegyldige eller sågar flåsete når det gjelder 1 500 dødsfall, dvs 6 ganger så mange døde.

Apropos: I Norge ligger statens inntekter fra alkoholsalget på mellom 11 og 12 milliarder.

Og: At så mange er likegyldige, tause, overbærende eller flåsete hva gjelder alkoholens virkninger og skader på sin neste har muligens en sammenheng med at de samme menneskene nyter alkoholholdige drikker i flere sammenhenger. Man tåler nemlig som kjent så inderlig vel den elendighet som rammer noen andre; så lenge man selv altså har fordeler og gleder av alkoholen.

"The first step in the evolution of ethics is a sense of solidarity with other human beings: Solidarity is an attitude of resistance". (A. Schweitzer)

De minst restriksjonsivrige i debatten samler seg gjerne om elementer som "informasjon", "holdningskampanjer" og "måteholdens dyd" når temaet er på dagsordenen. Det høres jo så tolerant, flott, fornuftig og riktig ut. Men i virkelighetenes verden er det altså ytterst få som tar konsekvensene av det vi vet. Virkeligheten er den øverste dommer: Holdningskampanjer hva gjelder alkohol nytter ikke. Det er det omgivelsene åpner for og gjør som er det påvirkende og styrende element sosialt. All erfaring illustrerer bestemt at det er umulig å avskaffe misbruken og samtidig bevare "den ansvarlige bruken". Uansett hvor tragisk dette høres ut for den som drikker sin alkohol "under ansvar".

Misbruk av alkohol er den pris vi må betale hvis vi vil beholde bruken. Slik er det. Det våkne og tilstedeværende medmennesket burde dog i nestekjærlighetens navn bestemt stå frem som en sunn motkraft i en motkultur som aktivt tar hensyn og legger vekt på sunne og positive verdier. Å si nei takk til noe en selv nyter for å hjelpe og støtte min neste er samtidig å si ja takk til livet. Jeg mener m.a.o. kategorisk at en aktiv og sunn etisk holdning må innebære å ta aktivt avstand fra alkohol såvel som andre rusmidler som sådan. Medfølelse, omsorg og ansvar hører sammen. Uansett livssyn. Det etiske bærende elementet er det samme uansett innhold.

Det er synd at man en og annen gang blir møtt med forsøk på nøytralisering, latterliggjøring og marginalisering når man tar dette vesentlige problemet opp. Også i denne debatten blir det de svakeste som må betale prisen for de sterkes selviske valg og prioriteringer. Det er som alltid ellers hva vi og samfunnet gjør som avslører hva vi faktisk og virkelig tror på, og hva vi så prioriterer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt