Verdidebatt

Himmel, helvete eller begge deler?

Dobbelt utgang av dette livet – himmel eller helvete? Eller bare himmel? Bibelen forteller at en gang skal alle bøye kne og bekjenne at Jesus Kristus er Herre.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det forutsetter ikke at noen skal gå fortapt, komme til helvete eller leve borte fra Gud i all evighet, hevder en.

Gammelt nytt, mener en professor. Han holder seg til Paulus, skriver han, og begrunner dette blant annet med Romerbrevet 8,19 («Alt som er skapt, venter med lengsel på at Guds barn skal åpenbares i herlighet.») og 1. Kor. 15,28 («Og når så alt er underlagt ham, skal også Sønnen selv underordne seg under Gud som har lagt alt under ham, og Gud skal være alt i alle.» Det er nok. Professoren har alltid forundret seg, skriver han, over dem som har behov for å mene at Gud skal pine folk i helvetet. Hvordan har de det med seg selv, og hvilket gudsbilde har de?

Jeg spør: Hva sa Jesus? Jo, fra Matteusevangeliet henter vi følgende utsagn: «Men jeg sier dere: Den som blir sint på sin bror, skal være skyldig for domstolen, og den som sier til sin bror: `Din idiot!` skal være skyldig for Det høye råd, og den som sier: `Din ugudelige narr!` skal være skyldig til helvetes ild.» (5,22)

Litt lenger bak i det samme evangelium leser vi et enda sterkere utsagn fra Mesteren selv: «Om hånden din lokker deg til fall, så hugg den av! Det er bedre for deg å gå lemlestet inn til livet enn å ha begge hender og komme til helvete, til ilden som aldri slukner.» (18, 8-10)

Det er vel neppe noen som benekter at Jesus sa i Lukasevangeliet: «Jeg skal vise dere hvem dere skal frykte: Frykt ham som kan slå i hjel og siden har makt til å kaste i helvete. Ja, jeg sier dere: Det er ham dere skal frykte!» (12,5)

Er det så å forstå at utsagn Paulus uomtvistelig skrev, skal overordnes utsagn fra Mesteren selv? Hvorfor?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt