Verdidebatt

Hjerneskading som underholdning

Jeg er litt forundret over at så mange har uttrykt så stor begeistring for boksing rundt kampen med Brækhus-dama. Selv syns jeg det er uestetisk/usivilisert med underholdning der mennesker slår hverandre til blods. Men det er ikke det det handler om.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er fastslått at all sport som medfører slag mot hodet kan føre til alvorlige hjerneskader – Chronic traumatic encephalopathy (CTE). Omfattende informasjon finnes her:

Artikkelen stadfester at det ikke bare er harde slag som resulterer i sår/blåmerker som kan være fatale – men også (spesielt gjentatte) slag som ikke etterlater nevneverdige synlige spor:

A putative biomarker for CTE is the presence in serum of autoantibodies against the brain. The autoantibodies were detected in football players who experienced a large number of head hits but no concussions, suggesting that even sub-concussive episodes may be damaging to the brain. The autoantibodies may enter the brain by means of a disrupted blood-brain barrier, and attack neuronal cells which are normally protected from an immune onslaught. Given the large numbers of neurons present in the brain, and considering the poor penetration of antibodies across a normal blood-brain barrier, there is an extended period of time between the initial events (head hits) and the development of any signs or symptoms.

Et tilsynelatende harmløst slag kan altså i verste fall trigge utvikling av en hjerneskade som først blir synlig etter mange år.

I mine øyne er det underlig å tillate en sport som i praksis handler om å gi konkurrenten permanente hjerneskader, som altså fører til at pasienten aldri blir frisk på tross av langvarig og kostbar behandling. Hvis man fullt ut forstod konsekvensene av dette, ville man antagelig miste lysten til å slå andre mennesker i hodet for moro skyld – hvis man ikke er en psykopat da, som ikke bryr seg om annet enn egen suksess.

Det er også spesielt at myndighetene plutselig tillater en sport som har vært forbudt i Norge på bakgrunn av nøyaktig de samme problemstillingene som jeg viser til:

Dette er de tingene jeg tenker på hver gang jeg ser mennesker få et slag mot hodet, uansett hva som er årsaken. Da da blir boksing lite underholdende å se på.

Hvis man i tillegg har møtt pasienter med permanente hjerneskader fra slag, kan jeg garantere at noe av det siste man vil være med på å påføre et annet menneske er akkurat dette.

Se også:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt