Petter Kvinlaug

190

Det var i 1978

Jeg hadde fått et elektronikkbyggesett til min gebursdag, Jeg var 13 år. Det lærte meg mye. Jeg bygget forsterkere og alt mulig. Så kunne jeg bygge radiomottagere også

Publisert: 19. mai 2016

Jeg hadde vært ute en kveld, sammen med guttene. Da jeg kom hjem satt min far med elektronikkbyggesttetet mitt og hørte på radioen. Han likte det og satt der med skrujernet og skrudde på kondensatoren, for å få inn forskjellige kanaler. Det er omtrent som å høre på The Beatles, eller Pink Floyd, mellom sangene, det var mye skviiik skvååååk, men han fant ut av det.

Han hørte på norske sendinger fra Moskva, fra NRK-sendinger fra Kvitsøy og fra BBC. Han skjønte ikke annet enn norsk. Han sa de norske sendingene fra Moskva var bare propaganda. Han hadde ikke hørt noe fra sine venner, fra Russland, etter krigen. Han skjønte jo det, Stalin hadde drept dem alle.

Han likte å høre på utenlandsendingen fra NRK, fra Kvitsøy senderen. Jeg hørte også på de, senere, og det var en veldig god oppsummering av nyhetene.

Ellers fikk jeg gang i den gamle Tandberg radioen. Sølvsuper 4. Det er utrolig hvilken kalitet vi lagde i Norge den gangen.

Nå eksisterer den dessverre ikke lenger. Jeg husker hvordan jeg holdt om den varme radioen, og hørte både norsk og engelsk, som jeg skjønte.

Dette var lenge før internett og mobiltelefon, men det var noe så deilig å høre på mellombølgen på radio, den gangen de hadde rørforstekere. Den varmen glemmer jeg aldri....

Til og med på 80-tallet brukte jeg min gamle Tanberg. Jeg glemmer aldri den varme stemmen fra Rolf Kirkvaag, i Store Studio.

Kommentar #1

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Nå er alt så kaldt

Publisert over 5 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.
Til og med på 80-tallet brukte jeg min gamle Tanberg. Jeg glemmer aldri den varme stemmen fra Rolf Kirkvaag, i Store Studio.

Det er digitalt, bare en og null.

Jeg glemmer aldri mine gamle gammofonplater. Da hadde vi peiskos og diskant!

For ikke å glemme FM. Det var bedre enn alt.

Så kom MP3. Da har kvalitet helt forsvunnet, med hensyn til kvantitet. Det synes jeg er veldig synd.

FM var best. Plater var nest best. CD var en forringelse. Det er ingenting som kan måle seg med AM. Det var ikke den beste kvaliteten, det var det mest romantiske.....

Kommentar #2

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Så kommer DIB, DUB og DAB 1, 2 ,3, 4 osv

Publisert over 5 år siden

Under andre verdensdkrig, var det noen, i konsetrasjonsleirene, i Tyskland som klarte å lage radiomottagere i tannregulerene sine.

Hvis vi starter i gang den mellombølgesenderen vi hadde på Kvitsøy, kan vi nå hele verden med en enkel mottaker. Hvis vi bruker DIP, DUP, og DAB, eller hva det nå heter, er det digitale sendinger, og da er det umulig. Hvorfor kan vi ikke sende noe som alle kan motta? Det har med krisesituasjoner å gjøre.

Vi kan gå tilbake til Morse, men det er ingen som husker det da.......

Kommentar #3

Knut Rasmussen

78 innlegg  1382 kommentarer

I min oppvekst var det krystallapparatet som gjaldt.

Publisert over 5 år siden

Krystallmottakere var den mest brukte radiomottaker frem til første halvdel av 1930-årene fordi den var så enkel og billig. Men krystallmottakerne har ingen forsterker, og kan derfor bare brukes i nærheten av sterke AM-sendere. Det er energien fra senderen som driver øretelefonene. Det kreves derfor en god antenne og jord for å fange opp mest mulig energi fra senderen.

Krystallmottakerne var enkle å lage, og svært mange bygget sine egne, ofte etter byggesett som kunne kjøpes på postordre fra bl a. Clas Ohlson.

Dagens radiomottakere har forsterkning. Det er derfor ikke energien, men signal/støy-forholdet som har størst betydning. Antennen kan være ganske kort, og jordledning er som regel ikke nødvendig.

I nord var det mange som bygde radiomottakere etter krigen og flere kom jo i sikkerhetspolitiets lys. Radioen ble brukt til spionasje (Sovjet) og flere ble dømt som spion.

Kommentar #4

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Husker også krystallapparatet..

Publisert over 5 år siden

Jeg husker krystallapparatet godt, for på folkeskolen ute på landet var det ikke dagligdags at elevene gikk rundt med et krystallapparat innebygd i trepenalet. Men det hadde jeg faktisk fått til, og ble følte litt at jeg ble ganske kortvarig geniforklart i klassen. Øretelefonen hadde jeg importert for egne lommepenger fra en hobbyforretning i Danmark.  Apparatet virket ikke inne i klasserommet dessverre, og det var også store utfordringer med å høre noe som helst utenfor. Jeg var nok også ganske treg med å forklare at dette ikke var rakettvitenskap, men tvertimot en såre enkel konstruksjon.

Kommentar #5

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Hmmm.... Radionette Multicorder

Publisert over 5 år siden

Husker et par somre som tenåring at både jeg og flere til hadde stor glede av denne - en 4 spors batteridrevet sak som var med meg i sykkelveska ned til Domkirkeodden på Hamar på varme sommerdager - det var utrolig så mye det var plass til.  Med min bruksvariant, så tror jeg den bare "levde" et par år - dette var på slutten av 60-tallet.

http://www.radiomuseum.org/r/radionette_multicorder_fm.html  

https://www.youtube.com/watch?v=3UYarY0U4zU

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere