Verdidebatt

Når tilliten brytes - elever i streik

I morgen streiker elever ved videregående skoler. De reagerer sterkt på at elever nå skal fratas muligheten til å få en karakter i faget hvis de overskrider 10% fravær.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Elevorganisasjonen har gode argumenter i denne artikkelen: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/oppvekst/mer-enn-ti-prosent-fravaer-gir-null-karakter-elever-raser-mot-lovendring/a/23633095/

I dag er det opp til lærerens gode skjønn å vurdere om man har et vurderingsgrunnlag. Dette skal nå fratas lærerne gjennom å innføre en instrumentell praksis som det argumenteres for at skal føre til større likhet. Det man da glemmer er at elever har mange forskjellige grunner til fravær og at praksisen vil ramme veldig urettferdig.

Noen elever skulker skolen av utallige grunner. Det er denne gruppen politikerne ønsker å få til å skjerpe seg. Men hva med den skulkeren som etter fravær blir motivert til å ta seg sammen igjen. Med det systemet som nå skal innføres er løpet kjørt for denne eleven. Hun/han har jo overskredet fraværsgrensen.

Noen elever har mindre energi enn andre og det koster dem mer å stå i prestasjonspresset dag ut og dag inn. For denne gruppen som kan ha behov for å roe ned dagen før en prøve, for å være godt forberedt, vil de nye fraværsreglene være en katastrofe. Eller tenker politikerne at denne eleven skal få en generell sykemelding som han/hun kan ta ut ved behov? Det er mange av dem der ute i dag som ikke bare kan ta seg sammen på ordre.

Noen elever får influensa eller omgangssyke og vet at dette går over etter en dag eller to eller flere. Må de nå løpe til legekontoret og få en sykemelding? Som voksne er vi betrodd egenmeldinger, skal denne tilliten også gis til ungdommene våre?

Slik systemet er lagt opp i dag er det i stor grad prøver og innleveringer som gir grunnlag for karakter. Det synes dermed merkelig at oppmøte, som ikke gir grunnlag, skal påtvinges elevene.

Når enda mer målstyring etter markedsøkonomiske prinsipper innføres kan man lure på om motivet for regelendringen er håpet om at undervisningen skal bidra til bedre karakterer som igjen vil føre til at vi  kommer bedre ut i de internasjonale kartleggingene. For dette kan bli resultatet når bare de sterkeste blir igjen i skolen. Det er vel neppe dette politikerne ønsker seg.

Det er trist når voksne tenker det verste om de unge og innfører systemer som skal gi ris bak speilet, men som kan føre til at enda flere unge faller ut av skolen. Med tanke på at forskning viser at skolens vektlegging på testing og prestasjon er direkte årsak til dårlig helse hos unge er det veldig spesielt å være vitne til at målfokuset ikke rettes mot skolesystemet, men kun mot elevene.

Les om  forskningen her: http://utdanningsforskning.no/artikler/prestasjonspresset-i-skolen/

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt