Verdidebatt

Muslim-uro og EU-motstand kan ikke sammenlignes

Å sammenligne muslim-skepsis med EU-motstand er en sammenligning på gyngende grunn.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Torolf Nordbø (Vårt Land 2. april) mener å se likheter mellom EU-motstanden rundt folkeavstemmingen i 1994 og deler av dagens muslim-skepsis. Men det blir vel å plassere seg på litt gyngende grunn å sammenligne to såpass ulike situasjoner?

Nordbø mener, hvis jeg forstår ham rett, at dagens folkelige muslim-skepsis har det til felles med EU-motstanden for over tyve årsiden at den er en protest mot sentralmakt og ekspertvelde. Jeg har selv vært inne på samme tanken, og avviser ikke at det hos noen kan være forbindelseslinjer her. La meg likevel nevne tre momenter som drar i motsatt retning:

1) Temaet foran folkeavstemningen i 1994 (og i 1972 for den del) var et annet enn i dagens innvandringssituasjon. Skjematisk sagt: Et fritt politisk valg versus en situasjon som har oppstått utenfor vår verdensdel.

2) Rundt folkeavstemningen i 1994 ble ordet "folkelig" tillagt positivt innhold vide kretser i media, akademia og i det politiske liv, assosiert med begreper som demokrati, nærhet, medvirkning. I innvandringsdebattene nå er det mitt inntrykk at begrepet "folkelig" i de samme toneangivende miljøer blir assosiert med noe negativt, f. eks. populisme, fremmedfrykt og nærsynthet.

3) Nei-bevegelsene rundt 1994 (jeg mener de var flere, uten varige fellesinteresser utover å holde Norge utenfor EU) klarte den gang å rekruttere både innvandringsskeptikere og engasjerte universalister.  Altså noen som brukte selvbeskyttende nasjonale argumenter og andre som anklaget EU for å bygge opp "Festung Europa". På den måten fikk de dobbelt uttelling i velgermassen. Derfor er nei-bevegelsene fra 1994 etter min mening litt vanskelige å plassere langs dagens debattlinjer.

For øvrig (og det er en annen sak!): Etter å ha deltatt på nei-siden i 1972 og på ja-siden i 1994 har jeg kommet til at Norge under normale forhold aldri blir medlem av EU (eller hva dette samarbeidet kommer til å hete i fremtiden). Men samtidig har Norge en grunnleggende interesse i at dette samarbeid fungerer best mulig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt