Verdidebatt

Europas kamp mot terror må ha bistand av Israels kompetanse.

Europa står overfor sikkerhetspolitiske utfordringer som aldri før. Det er vanskelig å ta innover seg den nye situasjonen som vi nå opplever for oss alle. Den brutale virkeligheten vi har sett i verden i mange år kommer stadig nærmere.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Europa står overfor sikkerhetspolitiske utfordringer som aldri før. Det er vanskelig å ta innover seg den nye situasjonen som vi nå opplever for oss alle. Den brutale virkeligheten vi har sett i verden i mange år kommer stadig nærmere. Det bør også være naturlig og viktig at lederne i europeiske land snart setter navn på fienden, noe som ser ut til å sitte langt inne for flere når de uttaler seg til media.

Status siden november i Europa til nå er 130 mennesker drept og 386 skadd i flere synkroniserte terrorangrep i Paris og 35 mennesker drept og over 300 mennesker skadd i Brussel. I tillegg er mange mennesker drept i forskjellige angrep i flere byer i Europa de siste årene.

Nettverkene fra IS som står bak angrepene i Paris og Brussel er under etterforskning og en begynner å få oversikt over disse men fortsatt finnes det andre celler som er en trussel mot europeiske statsborgere Franske myndigheter vet at det finnes andre nettverk ifølge Frankrikes president François Hollande.

En annen kjent problemstilling i forhold til å få kontroll over ekstremistiske nettverk er de  parallellsamfunnene som har vokst oppi Europa. Sverige og flere andre europeiske land har i dag mange soner hvor ikke offentlige myndigheter kan gå inn uten beskyttelse. De siste dagers begivenheter har også satt søkelys på bydelen Molenbeck i Belgia som står frem som et skrekkens eksempel.

Europas myndigheter står overfor en krig mot terrorismen. Denne krigen kan ikke vinnes med et flott vokabular om demokratiske rettigheter og dialog og toleranse.

Israel har siden staten ble opprettet levd med angrep fra fundamentalistiske islamister  mot uskyldige mennesker. Det er ingen hemmelighet at Israel har mest kompetanse på sikkerhet, etterretning og bekjempelse av terror.Det er også på tide for europeiske land å få opp kompetansen på sikkerhet og etterretning. Israels forsvarsminister Moshe Yaalon har allerede uttalt at Israel er klar til å utvide sitt sikkerhetssamarbeid  for å hjelpe europeerne med å bekjempe terror.

Mye av den situasjonen som jødene har levd i disse årene nærmer seg Europas situasjon. Europeiske statsledere er i ferd med å møte seg selv i døren ved sin dobbelmoralske opptreden overfor Israels kamp for å bekjempe terroren. Sannheten er at både Europa og Israel bekjemper en felles fiende. Det politiske klovnespillet overfor Israel er en misforstått og feilaktig tolkning som det nå er på høy tid å avslutte.

"Etter terroren i Brussel intervjuet israelsk TV mange nåværende og tidligere sikkerhets- og etterretningsoffiserer som alle pekte på en rekke ting som kan og må gjøres annerledes i Europa for å hindre så mange angrep som mulig i fremtiden. Følgende er noen av punktene som ble nevnt.Et tilbakevendende råd var at Europa må begynne å navngi fienden; fundamentalistisk islam. Den politiske korrektheten ved ikke å koble islam med angrepene hindrer en effektiv kamp mot terror. Deretter må Europa finne en måte å kombinere sine tolerante og liberale demokratiske verdier med kraftigere tiltak for å identifisere og overvåke potensielle terrorister. Profilering må gjeninnføres for å skille ut folk, og personer som har kjempet for IS og deretter returnert til sine land i Europa må kunne fratas sine statsborgerskap. Videre må den åpne grensepolitikken, et resultat av Schengen-avtalen, avskaffes. Det kan ikke være slik at terrorister, med sine våpen og eksplosiver får lov til å reise fritt i Europa. Grensekontroll må gjenopprettes" (Israel newsletter)

Skal Europa han en sjanse for å bekjempe terroren fra islamiske nettverk må de søke hjelp der det er hjelp som kan sette europeiske myndigheter i stand til å bekjempe krigen mot terror, selv om motviljen til å gjøre dette er stor.

Israelske løsninger kan også være Europas løsninger.

.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt