Petter Kvinlaug

190

Noen betraktninger fra Kigali

Kigali er hovedstaden i Rwanda. Jeg ville helst reist til Burundi, men jeg kan ikke det nå. Der er krig der.

Publisert: 19. mar 2016


Jeg sitter på verandaen her og har en nydelig utsikt over byen.Det kom en gjetergutt her i går, med ti gjeiter som han passet på.Jeg hadde en flaske med iskald Cola i kjøleskapet, og tenkte at den må han få. Jeg gikk ned og ga den til ham. Da jeg kom opp på verandaen igjen, så jeg at han tømte den ut i bekken og fylte den med vann. Så satt han fornøyd der og vinket til meg. Kanskje han ikke likte kullsyre. Jaja, en flaske er jo grei å ha. Det er ikke alltid at den norske snillismen virker slik vi har tenkt...

Rwanda er fint nå. Kagame har fått skikk på landet. Det er rent og pent. Jeg hørte her at det er forbudt å gå uten sko:) Du har ikke lov til å si hva du vil her. Det er et diktatur, på en måte, men det funker. Av og til lurer jeg på om ikke det beste var om Afrika ble kolonisert igjen...

Det er likevel Burundi som er mitt land. Jeg har flere huser der, som Nabintu ville sagt:) Forresten, hun er oppvokst i Afrika og har defor muligheten til å fortelle oss om galskapen i Norge. Alt er ikke perfekt i Norge heller.

Problemet i Burundi er presidenten. Han vil sitte en periode til. Det er derfor blitt 300.000 flyktninger. Jeg snakker en del med opposisjonen, som er flyktninger her. Problemet er penger og makt. De har mange mineraler i Burundi, akkurat som i Kongo. Presidenten har inngått en avtale om å selge uran til Iran. Det høres nesten ut som et ordspill, men det er faktisk sant!

De har mye gull, det behøver jeg ikke å fortelle verdien av. Det må jeg heller fortelle om koltan. Koltan er et mineral som inneholder tantalium.Det blir brukt i elektrolyttkondesatorer, som er en meget viktig ingrediens i all elektronikk. Tenk på alle de mobiltelefonene som blir produsert....

Kina er på banen der. Det er masse kinesere i Burundi. De tenker langsiktig. Derfor blir det også storpolitikk i dette. Det blir komplisert, fordi USA, England, Frankrike osv, har andre interesser enn Russland og Kina.

Så blir det sivilbefolkningen som lider. Hva kan vi gjøre da?

Kommentar #1

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Jeg stavet ordet feil...

Publisert over 5 år siden

Det heter Coltan. Merkelig nok finnes denne artikkelen bare på nynorsk på Wiki.

Uansett, det er et meget viktig mineral i framtiden. Derfor er det meget dyrt og derfor er det mye politikk i dette.

Kommentar #2

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Så var det problemer igjen.....

Publisert over 5 år siden

Min kone ropte på meg. Det var speederen på bilen som var problemet. Den gikk bare rett i golvet. Aha!, tenkte jeg, det må være wiren som har røket, eller vieren sier vi vel på norsk?

Spjeldet i forgasseren hadde hengt seg opp, derfor var det en plastik-dings, i overføringen som hadde knekt. Det er en Renault Megane. Franskmennne må selvfølgelig bruke plastikk. Jeg er vant med Volvo, der er det stål:)

Jeg er på ferie nå, så jeg gidder ikke å gjøre ting selv. Derfor fant jeg en mekaniker å forklarte han at han må pusse litt rundt spjeledet, bruke noe 556, og prøve å erstatte den plastik-dingsen med en wire.

Som sagt, så gjort. De er vanligvis ganske flinke i Afrika til å reparere ting. Denne gangen fikk jeg tydeligvis feil person. Min kone ringte meg, og hadde stoppet på veien. Jeg ble litt oppgitt. Jeg sa:"Finn den mekanikeren tilbake, la han fikse det igjen, og ikke gi slipp på han før du er hjemme"

Hun kan heller betale han et par dollar i timen, mer får han ikke.....

Så får jeg kanskje jobbe litt selv i morgen:-)

Kommentar #3

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Nå har jeg lest artikkelen om Coltan, på Wikipedia, på engelsk, tysk, fransk og på nynorsk

Publisert over 5 år siden

Jeg synes den engelske er den beste. Der ser vi at Rwanda er en stor bidragsyter der. Det er bra!

I Burundi, som er nabolandet, er det store ressurser. La oss håpe at presidenten blir knekt før han gjør for store skader......Coltan er et mye mer viktig mineral enn folk flest tror. Det er mye av det i Burundi.

Han ble så herlig frelst da han hørte Aril Edvardsen. Jeg hadde stor tro på presidenten i Burundi. Jeg hørte et intervju med Rune Edvardsen. De spurte om ikke han kunne gjøre noe. Han sa noe omtrent som slik: "Vi var nok der da pappa levde, men vi er ikke der nå.." Det var slik jeg oppfattet det.

Kommentar #4

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Jeg forstår ikke hvorfor FN ikke kan gjøre noe!

Publisert over 5 år siden

Jeg sitter her i Afrika og ser hvordan Kina utnytter landene, de tenker langsiktig.

Det er mange viktige mineraler i Afrika, som vi ikke har andre steder. Kina kommer inn og bygger veier og infrastruktur, mens vi i Europa bare sitter og ser på.

Presidenter i Afrika er korrupte. Han kan si:"Se hvor mange veier jeg har bygd" Det er jo ikke han som har gjort noe. Det er bare Kina som stikker av med alt.

Vi i Europa, må lære litt. Vi må handle med Afrikanske land, på en fornuftig måte.

Kommentar #5

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Joda, FN gjør mye de...korrupsjon

Publisert over 5 år siden

Jeg forstår ikke hvorfor ingen journalister tar tak i dette, er det fordi de er redd for å miste sin jobb?

Vi så jo at Jens Stoltenberg fikk en høy jobb. Er han kvalifisert til dette? Taler han våre meninger?

De fleste er en gjeng med høyt betalte kjeltringer. Det er ikke bare i Afrika det er korrupsjon:-)

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere