Shadi Alzaghari

12

Verdenssamfunnet er palestinernes siste håp

Etter over 60 år med lidelser, undertrykking og okkupasjon, er palestinernes håp om fred svekket, men håper er fortsatt ikke tapt.

Publisert: 25. feb 2016

Palestinerne har ønsket og jobbet for fred lenge, det viser alle de inngåtte fredsavtalene gjennom de siste tiårene. Avtaler inngått av de palestinske selvstyremyndighetene, ble inngått med intensjon om at det ville føre til en fredelig løsning og en selvstendig palestinsk stat. Men skuffelsene har vært mange.

Etter Oslo-avtalen gikk mange palestinere rundt i en overveldende lykkerus, fordi de trodde at fred endelig var innen rekkevidde. Men stadig utvidede ulovlige israelske bosettinger og byggingen av  ”skammens mur” har svekket fredshåpet hos selv de mest optimistiske. Bosettingene ødelegger mulighetene for et normalt liv for palestinerne på det okkuperte Vestbredden, og spesielt barn og ungdom rammes hardt av alle restriksjonene på palestinernes hverdagsliv. Gaza er i realiteten verdens største fengsel.


Barn rammes hardest
. Har du rukket å bli 10 eller 15 år uten å bli arrestert eller skutt, da er du heldig! Muren splitter familier og ødelegger olivenavlinger. Hver eneste dag blir det skutt tåregass mot palestinere, den overhengende terroren – følelsen av å aldri vite når tungt bevæpnede IDF-soldater bryter opp døren og tramper inn i stua – oftest midt på natten – gjør folk nervøse og traumatiserte.


Hvorfor får vi ikke fred? I fjor deltok den berømte israelske journalisten Gideon Levi på en konferanse som var arrangert av den israelske lobbyen i USA. Der snakket han om hvordan han mener at fred ikke vil komme innenfra det israelske samfunnet. Det er fordi det israelske samfunnet har satt opp både fysiske og mentale murer rundt seg selv, og her er det en egen virkelighet som dominerer. Levy mener derfor at USA og andre land, må presse frem fred, det vil aldri komme av seg selv.  Levy forteller av israelerne tar altfor lett på det brutale tyranniet som okkupasjonen i praksis er, og ignorerer de fatale konsekvensene den har for palestinerne. Israel har likevel lykkes i spre et narrativ som ikke bare fremstiller okkupanten som offeret, men som det eneste offeret.

Det foregår faktum at det foregår en systematisk dehumanisering av palestinerne, med konstante menneskerettighetsbrudd, nekter israelere flest å forholde seg til. Denne kollektive selvfornektelsen er det største hindret til en reell fredsprosess.  Det fører i praksis til at premissene for en varig fredsavtale aldri vil være til stede.  Derfor må presses økes utenfra, både politisk og økonomisk. Det er den eneste veien til fred.  

Kommentar #51

Shadi Alzaghari

12 innlegg  106 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Isak BK Aasvestad. Gå til den siterte teksten.
Deler av Libanon og Egypt??!

Deler av

Golan - Syria

Sinai - Egypt

sør lebanon

Kommentar #52

Shadi Alzaghari

12 innlegg  106 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.
Du får henvise til noen av kildene dine. USA og Storbritannia var ikke med i den krigen. Israel kjøpte våpen hovedsakelig fra Tsjekkoslovakia.

Jordan, Egypt og Syria trodde de skulle knuse Israel. Hvis de var så dårlige militært, hvorfor skulle de da yppe til krig?

Har du selv kilder som beviser at Israel har ikke fått våpen og hjelp før, under og etter krigen?

Kommentar #53

Shadi Alzaghari

12 innlegg  106 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Det er ikke noen som lenger tror på en arabisk leder som prøver å være fiendtlig mot Israel. Disse billige pr-stunt for egen politisk regning har gått ut på dato. F.eks. Assad og Nasrallah sitter fast i egen innenrikspoltisk gjørme. Det er ingen som bryr seg som palestinske flyktninger - det kryr av flyktninger.

Det hverken skrives eller snakkes - hverken om Israel eller palestina. Time out - game over - eller det kan bli som Alzaghari skrev i trådstarten - at MØ vil endres som følge av spredning av stormaktsintervensjonen i Syria.

Helt enig med deg, men lurer på hva du mener med at "Israel er på vei inn i den arabiske varmen."

Kommentar #54

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Igjen, du snur tingene på hodet

Publisert over 5 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Har du selv kilder som beviser at Israel har ikke fått våpen og hjelp før, under og etter krigen?

Når du kommer med en feilaktig påstand om at USA og Storbritannia hjalp Israel under krigen i 1967, slik Nasser påstod, er det opp til deg å dokumentere dette, hvis du kan......

Hvorfor skulle Israel måtte kjøpe våpen fra Tsjekkoslovakia hvis de fikk hjelp av USA og Storbritannia?

Kommentar #55

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Deler av

Golan - Syria

Sinai - Egypt

sør lebanon

Du skrev okkuperer, i presens.

Israel trakk seg ut av Sinai i 1982 og ut av Sør-Libanon i 2000.

Kommentar #56

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

Palestinere langt bak i køen ?

Publisert over 5 år siden

Etter snart 60 år med palestinsk frigjøringskamp og massiv støtte fra arabiske land, U.S.A og andre vestlige land er det nå syrere, irakere, kurdere, afghanere, somaliere og andre afrikanske folk som trenger støtte.

Palestinerene har spilt sine kort dårlig og havner li dag langt ned på prioriteringslisten over innbyggerene fra de utallige andre dysfunksjonelle muslimske regimene som fortjener støtte

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere