Verdidebatt

Intifadaen fortsetter, okkupasjonen taper

Nesten et halvt år har gått siden det tredje opprøret i det okkuperte Palestina blusset opp igjen, og det er all grunn til å tro det kun vil øke i styrke og forhåpentligvis vare over flere år.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Før denne intifadaen startet, skrev jeg en artikkel (http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat4/thread11603036/)

Der det ble advart om at den generelle situasjonen i Palestina vil lede veien til en tredje intifada, kraftigere og farligere enn sine forgjengere.

 Personlig tror jeg at dette opprøret er begynnelsen på en svært kraftfull krig, som vil føre til vesentlige endringer ikke bare i Midtøsten, men på verdensnivå.

 Israel utnytter den internasjonale stillheten for å utøve daglige overgrep mot ubevæpnede palestinere. Særlig i Jerusalem og på Vestbredden, går det ikke en dag uten at noen bli drept eller arrestert. Barn og unge palestinere blir stadig drept med styggere metoder, det er bevist at israelske soldater  har barn og unge som mål.

For en uke siden, ble tre barn som viste seg å være fra Jenin, drept i Jerusalem. De var vennene til et annet barn som for en måned siden også ble drept. De tre barna hadde gått ut i protest for å hevne sin avdøde venn, men møtte døden de og'.

Dette har blitt vanlig praksis, der enhver protest eller motstand møtes med voldsbruk og tortur.
 
I tidligere diskusjoner, har mange pro-israelere spurt meg om hvorfor de palestinske barna går til fysisk angrep med steiner og dolker på israelske soldater?
Da svarer jeg at hvorfor bærer den israelske soldaten våpen når det eneste barna som angriper dem har er steiner? Hvorfor skal en soldat avfyre sitt dødelige våpen mot hodet til en gutt som holder et våpen som hverken kan skade eller utgjøre en reell skade? Hva er en stein sammenlignet med et gevær? Et palestinsk barn vet at hans land er okkupert, og føler at det er hans rett og plikt  motarbeide okkupanten og forsvare sitt land, akkuratt som nordmenn motarbeidet den tyske okkupasjonen. Og det er i den kampen, kampen for å forsvare sitt land, at de palestinske barna blir drept.
 
Den som for et øyeblikk tror eller tenker at det palestinske folk vil fortsette å akseptere å leve under okkupasjonen, bare fordi det har levd under den  de siste seksti årene, tar rimelig feil.

En skal aldri undervurdere et folk i opprør, et folk som er klar for å ta grep over sin skjebne.

I de kommende månedene vil den kalde krigen vi i dag er vitne til, som sakte men sikkert hetes opp, endre verdensbildet. Steile fronter og koalisjoner mellom Iran, Syria og Russland mot Tyrkia og  SaudiAarabia, med USA og NATO-land innblandet, vil resultere i en tredje verdenskrig som vil endre om på hele Midtøsten – ikke minst endre om på Palestina.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt