Martin Drange

126

Nyttårsforsett? Nei, ett ønske

Her er min nyttårstale. Jeg kunne skrevet om nyttårsforsetter, men jeg vil mye heller skrive mine tanker om dere på Verdidebatt. Og hva jeg ønsker for dere. For oss alle.

Publisert: 31. des 2010

Mange har et fascinerende fanatisk forhold til hva et nytt år har å si i forhold til nye muligheter. Hun som skal slanke seg propper i seg masse sjokolade, og betrygger seg samtidig med at "neste år - da skal jeg trene og bare spise gulerøtter".

Jeg har blitt allergisk mot nyttårsforsett. For idet jeg uttaler at jeg skal noe, virker det lite sannsynlig at det skjer. Jeg tror at forsettene er magi nesten: "Neste år skal jeg trene mer", sier jeg. Men det skjer jo ikke!

I stedet for å si nyttårforsett, så vil jeg handle på dem denne gangen. Kun da er de verdt noe, og kanskje da vil jeg tørre å si hva de er ved neste nyttår. Ord blir gjerne ikke til handling, men handling er verdt å sette ord på.

Selv om jeg ikke røper forsetter, eller tenker nevneverdig på dem nå, så er det en ting jeg undrer meg over. Noe jeg ønsker dypere innsikt i.

Jeg skulle så gjerne forstått hvem menneskene på Verdidebatt.no er. Hvorfor de er som de er. Det er lett for meg å glemme at når jeg argumenterer for mine synspunkter, så har de blitt til som følge av mange bøker jeg har lest som andre ikke har lest. Siden de ikke ser mitt liv gjennom mine briller, forstår de ikke at jeg ikke har onde hensikter. På min egen blogg (altså ikke her) har jeg blitt kaldt ond, for noe av det jeg mener. Sånt går innpå en.

Og for meg virker det som om flere mennesker innpå verdidebatt ikke virker å ha rene hensikter, når de kommer til kort i debatter men likevel står på sitt. Jeg innrømmer det, det er inntrykket mitt. Det er vanskelig for meg å forstå flere av dere. Jeg har så lyst å forstå! Jeg vet ikke hvem dere egentlig er. Vi som diskuterer, sitter med hvert vårt tastatur, og mange av oss hamrer løs.

Skjellsord og frekkheter hagler. Vi tolker begreper ulikt, fordi vi har en helt ulik forståelse av de begrepene. Vi tolker hva andre skriver ulikt, fordi vi har forskjellig oppvekst, og total ulik livserfaring. Og vi har ulike kilder vi leser på, og ulike livssyn.

Det jeg synes er noe av det mest interresante med mennesker er at vi har makten til å forandre helt sider ved vår personlighet, eller synspunkt vi har. Vi forandres. Og det burde jo være til det gode.Jeg håper det ofte er det.

Det hadde vært så artig å sett hvordan våre diskusjoner var, om vi satt rundt et bord. Og så inn i øynene til hverandre mens vi snakket. Da hadde vi vært mer sårbare, og vi hadde ikke så lett misforstått hverandre.Skjønt, det er usannsynlig at det hender, er det vel ikke?

Jeg vil uansett at hver eneste person som jeg har diskutert/kverulert med, skal vite at jeg ønsker dere alt godt.

Jeg ønsker at dere skal lære mer om verden og livet. Om samfunn og politikk. Om medmennesker. Og bli fulle av sannhet og visdom, for å si det litt fromt. Vi kan alle stadig lære mer, utforske mer, og vokse som personer.

Dèt ønsker jeg for Verdidebatts lesere og kommentatorer i 2011. Og selvsagt også for mennesker ellers.

Godt Nytt År!

 

Kommentar #1

Torstein Langesæter

177 innlegg  5570 kommentarer

Publisert nesten 11 år siden

Jeg vil uansett at hver eneste person som jeg har diskutert/kverulert med, skal vite at jeg ønsker dere alt godt.

Svar:

Det er det viktigaste.

Folk som ikkje ynskjer dette for andre , bør gå i seg sjølv.

 

Kommentar #2

Solveig Johanne Grønstøl

75 innlegg  350 kommentarer

Godt nyttår

Publisert nesten 11 år siden

...til deg og! Ønsker og alle eg har diskutert med alt mulig godt for det nye året!

Solveig

Kommentar #3

Audun Hjertager

149 innlegg  1187 kommentarer

Godt nytt år!

Publisert nesten 11 år siden

Godt nytt år alle, og takk for de kloke tankene og de gjennomtenkte kommentarene!

Kommentar #4

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert nesten 11 år siden

Du skriver godt og tenker klokt, Martin! Fortsett ihvertfall med det i 2011 :) Husk at en gang iblant kan det være et godt tegn å bli skjelt ut også (selv om det aldri føles godt der og da). Da kan det faktisk hende man er inne på noe vesentlig - som setter mange uopplyste sinn i kok. Stå på med dine reflekterte innlegg!

Ønsker deg et riktig godt nytt år!

Kommentar #5

Leikny Strømme

3 innlegg  13 kommentarer

Ja, vi er forskjellige

Publisert nesten 11 år siden
Martin Drange. Gå til den siterte teksten.

Det hadde vært så artig å sett hvordan våre diskusjoner var, om vi satt rundt et bord. Og så inn i øynene til hverandre mens vi snakket

Hvis det er noe fryktelig viktig jeg vil si til noen som jeg ikke kjenner usedvanlig godt, da vil jeg helst se dem inn i øynene mens jeg snakker. Eller i alle fall høre stemmen deres, altså ringe. Det hender til og med at jeg har nektet å skrive ned poengene mine - jeg MÅ få forklare meg på annen måte.

Sånn at jeg kan se/høre responsen, og skjønne om de har forstått meg. Og få muligheten til å presisere, begrunne, forklare - men også muligheten til å bli korrigert underveis - før hele meningen er spikret.

Skriftlig - blir det utrolig mange misforståelser, helt enig.

For meg som er mest vant å snakke med mannen min og resten av familien, er det av og til helt sprøtt å skjønne hva andre folk har misforstått meg på. Til og med folk jeg tror kjenner meg godt, kan tolke meg helt bort i natten feil. Er jeg virkelig så dårlig til å forklare meg! tenker jeg da. Eller - at de andre kan være så trege! Og hvorfor spør de ikke hvis de lurer? Føler de seg litt dumme da? Eller har de ikke tid?

Så jeg prøver å skrive enkelt. Gjennomsiktig.

Det hjelper å tenke godt gjennom sakene først. Klare tanker gir klare formuleringer. Og gjerne skrive innlegget to ganger.

Og så hjelper det jo å være litt ydmyk, da - ja, la oss ta inn andres innspill, helt enig igjen.

Kommentar #6

Martin Drange

126 innlegg  1114 kommentarer

Hei

Publisert nesten 11 år siden

Takk for komplimentet, Sissel! Det er godt å lese =) Og takk til alle som har kommentert her. Det setter jeg pris på! Nok en gang godt nytt år, alle sammen!

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere