Sverre Asbjørn Olsen

1

Sure seierherrer, kloke ­biskoper, uforsonlige tapere

Jeg blir skeptisk når det snakkes om de andre og oss. De andre er de onde, vi er de gode. Vi må forholde oss til Den andre hvis vi skal finne frem til hva som er sant og rett.

Publisert: 9. nov 2015

Jeg tror det er rett å gå inn for en integrering av homofile i Den norske kirke, slik at de også får kirkens velsignelse over sine faste forhold. Jeg hører med til dem som tolker ­Bibelen ut fra det samlende åndsinnholdet i evangeliene fremfor enkeltord. Mitt bibelsyn samsvarer med Jan-Olav Henriksens fremstilling i Teologi i dag.

Men jeg har respekt for dem som kommer til motsatt konklusjon, de som er tapere i høstens kirkevalg.

Derfor får jeg flau smak i munnen når mennesker jeg beundrer hoverer overfor «den tapende parten» i kirkevalget. Jeg nevner innlegg av Tomm Kristiansen i Aftenposten og Erik Hillestad i Vårt Land 4. november. Jeg beundrer begges profesjonelle virksomhet, men jeg synes tonen som brukes overfor konservative mennesker i kirken blir pinlig hoverende.

Tomm Kristiansen hadde nettopp sitt kronoppgjør med «Hallesbys barn» i en artikkel i Aftenposten. Hans mørke,­ refsende tone blir et speilbilde av de mørkemennene han selv beskriver: «Kirken har vært foraktet for sin konservatisme og pietisme, sitt mørkemannssyn og sin angstbiterske frykt for seksualiteten. Den delen av kirken er nå blitt til en minoritet.»

Underforstått, vi snakker om den tapende parten i kirkevalget, som fremdeles sitter fast i pietisme, mørke­mannssyn og angstbitersk frykt for seksualiteten. Erik Hillestad bekymrer seg i sitt innlegg for at seieren ikke blir varig.

De samme holdningene skinner gjennom. Han følger opp Kristiansen slik: «Jeg deler fullt ut hans jubel (…) Men Vårt Land og flere andre driver en målrettet kampanje for å plukke seieren fra hverandre (…) de som Kristiansen kaller ‘Hallesbys barn’ er fortsatt godt organiserte, og de har ­allierte utenfor Den norske kirke som er opptatt av å svekke folkekirkens ­betydning.»

Jeg blir skeptisk når det snakkes om de andre og oss. De andre er de onde, vi er de gode. Dette må da være en like dum holdning enten den kommer fra seierherrene eller taperne. Vi må forholde oss til Den andre hvis vi skal finne frem til hva som er sant og rett.

Vi må huske at det er enkeltmennesker­ vi snakker om. Jeg kjenner folk i de kristne organisasjonene så godt at jeg vet de har et vidt spekter av meninger og holdninger. Merkelappen «mørkemenn og pietister» ville passe særdeles dårlig på mange.

Det kom et overraskende og befriende utspill fra biskopene nylig. Det er et av de sterkeste forsoningsutspillene jeg har opplevd på lang tid. Biskopene som var mot likekjønnet vigselsliturgi, tok konsekvensen av at de ville komme i mindretall i det nye kirkerådet. De vedtok derfor å legge ned sin motstand for å bidra til ro i Den norske kirke. Det er en beslutning som er biskoper verdig. Jeg er fullstendig enig med Karl Johan Hallaråker i at «Bispemøtet har handlet klokt og ansvarlig.»

Ikke alle har sansen for dette. Erik Furnes er kritisk til Hallaråker og Rolf Kjøde forstår ikke ­resonnementet hans. Nei, det er så. De er altså negative til biskopenes utspill. Men vi er mange som gleder oss. Så får vi være med og ta et ansvar for et forsonende klima etter kirkevalget.

Jeg er medlem av Norske Kirkeakademier, som har dialog og forsoning som et av sine hovedmål. Jeg håper at generalsekretæren vår, som har ­engasjert seg sterkt under kirkevalget og hører til seierherrene, ser behovet for å sørge for en respektfull dialog med taperne i valget, og ikke bruke formuleringer som «endelig er vi kvitt mørkemennene».

Jeg setter pris på Den norske kirke fordi den er åpen for debatt. Lukkede fora i alle varianter er farlig. Kritiske spørsmål og debatt er nødvendig. For oss som jobber på lokalplanet, blir det svært viktig å bidra til forsoning og respekt mellom fløyene. I et kristent fellesskap kan vi jobbe sammen selv om vi er uenig. Vi skal ikke utelukke at kirkens Herre ser positivt på det.

Først publisert i Vårt Land 09.11.2015

Kommentar #1

Hallvard Jørgensen

78 innlegg  1479 kommentarer

Takk skal du ha

Publisert nesten 6 år siden

Takk for eit viktig innlegg! 

Kommentar #2

Lilli Spæren

172 innlegg  2066 kommentarer

Forfølgelse i egen kirke...

Publisert nesten 6 år siden

Det er mye som tyder på at konservative kristne blir forfulgt og fordømt i egen kirke. Dersom de allikevel velger å bli værende der, så er det helt utrolig.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere