Verdidebatt

Russlands Erdogankort.

Er Russland i ferd med å utnytte flyktningetsunamien politisk på samme måte som Tyrkias Erdogan?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Russland har etablert en stor intern flyktningeleir i Latakia i Syria. Men det er opplagt mye enklere og billigere og sågar inntektsbringende for russerne å transportere flyktningene til Russland og sette dem på bakken i rimelig avstand fra Schengengrensene til f.eks Norge og Finnland. Russland er ikke bundet av noen Dublinavtale og står fritt til å la flyktningene dra hvor de vil. Og flyktningene vil forfølge sitt mål og trekke mot Schengen for egen maskin og motivasjon. Russland har allerede tatt i mot over 1 mill. ukrainske flyktninger og økonomisk rammet av vestlige sanksjoner og med Natooppbygging langs Russlands grenser er de neppe særlig interessert i å skåne Vesteuropa.

For flyktningene vil dette være en mye tryggere, raskere og mer komfortabel fluktrute enn å dra over Middelhavet. De reisepengene som ellers ville tilfalle menneskesmuglere og IS havner hos russiske flyselskaper og i Russland.

Slik kan Russland i overenstemmelse med internasjonal rett skaffe seg det samme  politiske flyktningekortet i forhold til Vesteuropa som Erdogan har. Dette vil være helt i tråd med Putins måte å tenke på: Med minst mulig bruk av egne resurser og krefter utnytte motpartens stilling for å tvinge ham ned i matta på en måte som er i overensstemmelse med reglene. («The Master of Judo»)

Det hele synes allerede å virke. På dagsnytt 18 i går hørte og så vi en ganske annen og spakere utenriksminister Børge Brende omtale Russland. Borte var den bråkjekke fiendlige retorikken, de smale hatske øynene og moraliserende tonen overfor Russland som vi ble servert da Norge underkastet seg amerikanernes sanksjonspolitikk. Nesten panisk i stemmen var det nå plutselig enormt viktig for utenriksministeren å ivareta det gode forholdet til vår store nabo i øst som vi hadde brukt så lang tid på å opparbeide.

Russland og russisk politikk er radikalt annerledes i dag enn i kommunisttiden. Det vil neppe ta lang tid å gjenopprette et tilfredsstillende og balansert naboforhold til Russland om man skulle ønske det. Men man skal ikke ha mye kunnskaper om russisk mentalitet og den russiske folkesjelen for å vite at å gjenvinne russernes tillit vil ta meget, meget lang tid. Og sanksjonspolitikken og Krims status vil antagelig komme på bordet. Neppe i form av noe ultimatum for slik fungerer ikke russisk utenrikspolitikk lenger.

Våre politikere får som fortjent. Og vi nordmenn flest må betale prisen for en forsvars og utenrikspolitikk kartellpartiene aldri har gitt oss anledning til å stemme over i noe valg. Som man reder ligger man.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt