Verdidebatt

Om angrep og forsvar

Aller først vil jeg spørre vår statsminister om hva hun tenker om det som skjer i Palestina i disse dager. Ser du hvor mange barn og unge som blir drept? Hva vet du om om forholdene for palestinere som har levd 66 år under okkupasjon?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Umiddelbart etter å ha blitt utnevnt til statsminister uttalte du deg om Israels rett til å forsvare seg, uten å innrømme Palestina den samme retten. Jeg vil minne deg om at det er Israel som er okkupanten og Palestina som er okkupert, derav må Palestina gis rett til å forsvare seg. Israels såkalte forsvar er i realiteten ikke annet enn voldelige, brutale angrep etterfulgt av intensivert og utvidet okkupasjon. Palestinas rett til forsvar støttes av FN og internasjonale menneskerettsorganisasjoner.

Og til pressen, hvis oppgave er å formidle objektivt og sannferdig, hva skjer med deres palestinske kolleger? Bare siden 1. oktober i år har et betydelig antall blitt angrepet, såret og drept. Bør ikke disse journalistene, og overgrepene mot dem, bli omtalt? Er deres skjebner og historier av underordnet betydning fordi de er palestinere? Selv blant Israels media-elite høres protester mot den israelske hærens brutale fremmarsj, og brudd på internasjonale regler for presse-etikk. Burde ikke den frie, norske pressen i det minste omtale disse hendelsene. Denne motviljen mot å belyse faktiske hendelser kan i beste fall betraktes som likegyldighet, og i verste fall som en aksept av okkupasjon, vold og undertrykking.

Ikke engang helsearbeidere blir spart. De blir forhindret i å utføre sitt arbeid og i enkelte tilfeller angrepet og skadet av den israelske hæren. Slike overgrep står klart i strid med internasjonal humanitærrett, og vitner om hærens nedlatenhet og manglende respekt for menneskeverdet.

I løpet av de siste ukene har 70 palestinere mistet livet i motstandskampen. En kamp som føres med begrensede midler og mot en overlegen makt. Trolig vil dødstallene fortsette å stige.. Palestinerne har snart ikke mer å tape, men de gir ikke opp. De er sviktet av verdenssamfunnet og tilliten har fått dype sprekker. Det er 23 år siden Oslo-avtalen, og situasjonen har forverret seg. Målet var selvstyre og individuelle rettigheter, realiteten er utvidet okkupasjon og undertrykking.

I går ble befolkningen i Aida leiren i Betlehem angrepet av den israelske hæren. De truet med å drepe alle dersom steinkastingen ikke opphører. Dette vitner om hærens grenseløse brutalitet. Flere av de siste dagers drepte har blitt beskyldt for å bære kniv, og for å ha iverksatt angrep, som dermed har utløst forsvarsreaksjoner i form av drap hos den israelske hæren. En rekke bilder og videoer, publisert i media og på sosiale nettverk har imidlertid avkreftet disse beskyldningene og aviser dermed trusselbildet. Det kommer i tillegg frem at angrepene fortsetter lenge etter at offeret er uskadeliggjort og at det forårsakes unødvendig lidelse. Angrepet på mange israelere av sine egne i de siste ukene viser at det handler bare om å angrepe alt som er palestiner eller de som ligner på en palestiner.

Disse brutale overgrepene fører til en håpløshet og en tvil om at situasjonen vil kunne bedre seg slik premissene er satt. Vi er vitner til en voldsspiral som vil kreve en total omlegging for å reversere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt