Verdidebatt

Bokbål på norsk

Human Rights Service sin nettside publiserte først nyheten om at Thomas Knarvik, en relativt ukjent norsk kunstner bosatt i Sverige, hadde fått kontrakt med et norsk forlag om å utgi en religionskritisk bok med tittelen «In His Name»

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Boken skal så vidt jeg forstår bestå av satiretegninger der alle de store religionene er representert.

Forlaget hadde fått trykt opp et førsteopplag på 2500 eksemplarer,men så ble det satt en stopper for prosjektet. Grunnen forlagssjefen oppgir på nettsiden sin ,var at han etterhvert fant ut at prosjektet var for dårlig kvalitetssikret og at boken kommuniserer for dårlig.

Til NTB sier forlagssjefen følgende: «Dette er et potensielt farlig landskap. Da må det være et prosjekt jeg kan backe 100%, ikke bare delvis.»

Bøkene skal nå destrueres/brennes og alle spor slettes. HMR opplyser på sin nettside at politmyndigheter trolig har hatt en finger med i spillet p.g.a. frykt for terror/represalier.

Poenget her er vel ikke at forlagsjefen fikk kalde føtter. En kan vel ikke forvente at han vil ofre liv og lemmer. Episoden er vel bare en trist konstatering av den selvsensur og redsel som redaktører,journalister og media pålegger seg selv i møte med «fredens religion».Islamistene har nok vunnet frem for lengst.

Thomas Knarvik fant likevel en løsning: Et dansk forlag tar jobben med å publisere boken. Det frie ord står nok noe sterkere der enn her på bjerget.

Vebjørn Selbekk som nylig fikk Rafto-prisen for sin uredde kamp for ytringsfriheten sier til NRK at han mener saken viser at ytringsfriheten har dårlige kår i Norge: «I symbolkraft er dette noe av det sterkeste jeg har hørt de siste ti årene. At et bokopplag skal brennes viser virkelig at det står dårlig til»

En skulle forvente at den norske mainstream redaktør- og journaliststand ville gjøre anskrik og ta opp saken til debatt, men derifra er det foreløpig tyst. Dagsrevyen hadde et 10-sekunders innslag i kveld, og deretter en fem-minutters reportasje fra Mekka. Ironisk nok.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt