Verdidebatt

Nå må Europa handle

Selve ideen om et Europa basert på solidaritet og respekt for menneskeverdet står på spill når justis- og innenriksministrene i Emandag møtes for å diskutere flyktningtragedien.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jorge Nuño Mayer. Generalsekretær i Caritas Europa
Martha Rubiano Skretteber. Generalsekretær i Caritas Norge

Tragedien som finner sted i Europa, er et resultat av voldelige og brutale konflikter i land som Syria, Irak og Afghanistan, samt brutal undertrykking i Eritrea.

Men tragedien er også et symptom på Europas stadig mer restriktive innvandrings- og flyktningpolitikk. Situasjonen som vi nå ser eskalere, er ikke ny. I tiår har migranter og flyktninger risikert sine liv for å komme til Europa. De har kommet fra Vest-Afrika til Kanariøyene, fra Libya til Lampedusa og nå kommer hundretusenvis via Tyrkia, på flukt fra krigens redsler og brutal undertrykking i Syria og flere andre land.

Svaret fra Europa har vært konstant: Stadig større summer investeres i å bygge opp «Festning Europa», med det resultat at stadig flere desperate mennesker havnet i hendene på skruppelløse menneskesmuglere.

Skuffet. Caritas-organisasjoner over hele Europa er skuffet over EUs manglende evne til å håndtere situasjonen på en måte som setter menneskeverdet i sentrum.

Europeiske regjeringer må nå vise lederskap, og bidra til en felleseuropeisk løsning som etablerer trygge ruter inn i Europa, gjennom å sette opp gjenbosettingsprogrammer som er tilpasset flyktningenes behov. I tillegg må man fremme familiegjenforening, humanitære visum og mulighet til å søke asyl på utenriksstasjoner.

Da EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker holdt sin tale om unionens tilstand onsdag, foreslo han at EU-landene fordeler til sammen 160.000 flyktninger som befinner seg i Hellas, Italia og Ungarn mellom seg.

Fordelingen av flyktninger skal basere seg på blant annet innbyggertall, antall asylsøkere det enkelte land har tatt imot fra før og landets økonomiske situasjon. Juncker tok også til orde for å lette integrering av flyktninger i Europa.­ Ett konkret tiltak han foreslo var å gi asylsøkere anledning til å jobbe fra første dag mens søknaden behandles. Andre lovlige veier inn i Europa må også vurderes, og EU-kommisjonen vil presentere en innvandringspakke i begynnelsen av 2016.

Avgjørende. Vi håper medlemslandene vil slutte opp om Junckers forslag. Møtet mandag blir avgjørende for å komme fram til varige løsninger for mennesker som søker internasjonal beskyttelse i Europa. Vi synes derfor det er viktig og riktig at Norge, som medlem av Schengen, deltar.

Appellen fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) om 250 millioner kroner i humanitær hjelp til Europa, understreker alvoret i situasjonen.

Alle europeiske land har et ansvar, ikke bare EU-land. EUs høyrepresentant for utenriksspørsmål, Federica Mogherini, oppfordrer ledere «i alle Europas hjørner» til å være seg bevisst sitt moralske og juridiske ansvar og ta beslutninger i tråd med dette.

Ta ansvar. Vi håper Norge vil ta ansvar gjennom å slutte seg til felleseuropeiske løsninger. Vi oppfordrer også til tiltak for å følge opp flyktninger i Norge med en mer effektiv politikk som fremmer sosial integrering gjennom arbeid og utdanning.

Flyktningers adgang til det europeiske arbeidsmarkedet bør gjøres lettere, for å sikre at de raskt settes i stand til å forsørge seg selv og bygge opp igjen sine liv.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt