Verdidebatt

Pengeinnsamling på TV Visjon Norge

Visjon Norge og lillebror Kanal 10 har fått lære seg at TV-produksjon suger penger som et badekarsavløp suger vann.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Folk flest forstår ikke hvilke mengder av penger det kreves å drive en TV-kanal via satellitt og kabel-TV 24/7.  Telenor og andre formidlere er bare en del av det store behovet. Lønninger og husleie skal betales. Utstyr skal hele tiden oppgraderes til mer moderne ting som er kommet. Studio skal fornyes. Gjester skal ha dekket sine reiseutgifter. Visjon Norge og lillebror Kanal 10 har fått lære seg at TV-produksjon suger penger som et badekarsavløp suger vann. Og med begrensede reklameinntekter og ingen kulturtilskudd fra det offentlige, er det bare én vei å gå: Seerne må betale.

Å presentere behovet for seerne er ryddig og greitt, selv om man undres over hvordan det er mulig å bruke så mange minutter hver eneste dag i uken på å be om penger uten at seerne mosjonerer med pekefingeren på fjernkontrollen.

Men det er også her kreativiteten hos Visjon Norge synes å ha gått over sine bredder. Teologisk tvilsom forkynnelse om økonomisk velsignelse og sågar frelse for slekten og helbredelse for kroppen dersom man "sår inn" er såpass mye omtalt tidligere, at det kan ligge for denne gang.

Siste påfunn er at man ved å gi en donasjon på kr. 500 kan få plantet et tre i Israel. Men siden å få plantet et tre i Israel kan gjøres for kr. 150 pr. stykk (langt billigere hvis man planter flere, og Visjon Norge tar sikte på å plante mange hundre), så undres man om hvor de resterende kr. 350 tar veien? Det er selvsagt helt i orden at Visjon Norge tar dette i egen lomme, men det er IKKE i orden at giverne ikke opplyses om dette hvis så er tilfellet, men i stedet tror at kostnadene med å plante ett av noen hundre trær er kr. 500. For det er det ikke.

Ved juletider samles det inn julegaver i form av matpakker til de fattigste i Europas fattigste land, Moldova. En enestående misjon som kommer noen de mest trengende til hjelp, og vi har selv deltatt. Men vi har også sett størrelsen på eskene med mat som deles ut som hver giver betaler 500 kroner for. Siden jeg selv også relativt ofte handler på supermarkeder på Balkan, vet jeg også hvor mye man får for kr. 500. Forbløffende mye! I tillegg må man anta at Visjon Norge IKKE handler disse pakkevarene på supermarkeder, men hos lokale grossister i Moldova. Etter mine begreper burde man for kr. 500 få betydelig større pakker.

Men også her er det helt greitt at - eller om - Visjon Norge beholder en del av de 500 kronene til egne utgifter - ingen forventer at dette skal administreres gratis. Men det som her heller IKKE er greitt, er at seerene tror at mottakerne får mat for 500 kroner hvis så ikke er tilfellet.

Det aller beste hadde vært om jeg i mine "onde" mistanker tar helt feil, og at Visjon Norge kunne blottstille de faktiske opplysningene i saken. For akkurat det burde de gjort uansett og helt uoppfordret.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt