Verdidebatt

Vårt Land bør snart ta en tur i tenkeboksen

Vårt Land blir stadig mer tendensiøs i sin behandling av spørsmål som har med innvandring og integrering å gjøre. Dette er etter min mening en sørgelig utvikling, som etter hvert kan komme til å skade avisens omdømme.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg tror dessverre ikke at gårsdagens svært så tendensiøse artikkel om nordmenns 'fremmedfrykt' er en tilfeldighet (eller kun en glipp). Det kan selvsagt tenkes at det er noen sommervikarer i redaksjonen og/eller desken som går amok om dagen, men dette forsideoppslaget føyer seg inn i et mønster der Vårt Land det siste året eller to stadig mer agressivt fremstiller konservative holdninger som ekstremistiske eller hatefulle (og jammen følger man opp også i dagens avis).

Denne utviklingen er såpass påfallende at jeg synes VL-redaksjonen nå snart bør koste på seg litt selvransakelse. Hva er årsaken til denne endringen i redaksjonell profil? Hvorfor utviser man så liten respekt for folk - herunder mange kristne - som har en konservativ grunnholdning? Hvordan kan en kristelig avis stille seg "uforstående" til at folk er bekymret over den utviklingen vi ser f.eks. i Sverige, og som det er stor fare for at vi kan komme til å oppleve også i Norge? Hvorfor er det bare her-og-nå-perspektivet som liksom er moralsk høyverdig, mens langsiktig og føre-var-tenkning så å si fremstilles som kynisme/egoisme satt i system?

VL-medarbeidere som ikke skjønner hvordan det er mulig for gudfryktige mennesker å ha en konservativ grunnholdning, anbefales å lese den glitrende boken The Righteous Mind, av den liberale (Obama-støttende) psykologen Jonathan Haidt. Denne boken er viktig fordi den legger frem empirisk forskning som viser at ulike mennesker resonnerer med utgangspunkt i ulike moralske matriser. Jeg har tidligere skrevet om dette her på Verdidebatt, og jeg synes det hadde vært fint om VL i fremtiden viste i praksis at de forstår og respekterer at mange av avisens lesere er dypt skuffet over å se at det som for oss er viktige verdier, stadig tråkkes på i avisens spalter.

PS: Jeg har ingen ting i mot at mine verdier settes under debatt, eller gjøres til gjenstand for saklig kritikk. Jeg misliker det imidlertid når mine verdier latterliggjøres, forhånes eller demoniseres. Eller når jeg blir slått i hartkorn med folk som faktisk er ekstremister (eller lavpannede nettroll).

PS: Dette innlegget er inspirert av Arne D. Danielsens artikkel Hva gikk galt?.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt