Verdidebatt

Pave Frans og kapitalismen.

I en serie taler under sin reise i Latin Amerika langer Pave Frans kraftig ut mot det kapitalistiske systemet og moderne kolonialisme.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Paven ber på to store folkemøter Latinamerikas folk om å reise seg mot verdens kapitalistiske system og forandre den økonomiske verdensorden ved å skape «en sann kommuntariansk økonomi» basert på fordeling av godene til alle. (Kommuntariansk: Et sosialt organiseringssystem basert på små selvstyrte samfunn.)

Han oppfordret til en troens kamp for å beskytte menneskenes verdighet i et system der bønder mister sin jord og sitt hjem og arbeidere er uten rettigheter.

«Erkjenner vi fullt ut at dagens kapitalistiske system har tvunget frem en blind profittmentalitet som er blottet for ethvert hensyn til sosial ekskludering og ødeleggelse av naturen?» spurte pave Frans i en engasjert og kraftfull tale.

«Med en gang «kapital» blir et «idol» som leder det enkelte menneske, og når grådighet etter penger gjennomsyrer hele det sosioøkonomiske systemet ruinerer det samfunnet» sa paven. «Det slavebinder individene og ødelegger fellesskapene. Det er et system som ekskluderer, degraderer og dreper.»

Dette systemet er nå blitt helt utålelig. Så la oss ikke være redde for å si det: «Vi trenger forandring; vi vil ha forandring!»

Paven oppfordret sine tilhengere til å skape en sann kommuntariansk økonomi. Et system som garanterer jord, hus og arbeid. «Dette er ikke et illusorisk utopia. Det er et ekstremt realistisk prosjekt. Vi kan få det til. Å fordele jordens frukter og menneskenes arbeide er ikke bare filantropi. Det er en moralsk forpliktelse.» 

Det er tre store saker som må mestres. Den første er å skape en økonomi som står i folkenes og ikke i pengenes tjeneste. En slik tilnærming tror paven vil fokusere på å yte tjenester fremfor å skape profitt noe som i sin konsekvens vil beskytte Moder Jord.

Den andre saken er å forene folkene på veien til fred og rettferdighet og beskytte deres suverenitet mot kolonialisme. Den moderne kolonialismen har flere ansikter. Noen ganger opptrer den anonymt gjennom innflytelse ved hjelp av penger: korporasjoner, låneinstitusjoner, visse frihandelsavtaler og innføring av innsparingsprogrammer som alltid innebærer å stramme livremmen til arbeidere og fattigfolk.

Monopolisering av kommunikasjon er et annet eksempel på en konsumerisme som hindrer landene i å utvikle seg i sin egen retning. Pave Frans oppfordret sosiale bevegelser til å beskytte sin kultur, sitt språk, sine sosiale prosesser og sine egne religiøse tradisjoner.

Den tredje saken er miljøkampen og kampen for å bevare og forsvare Moder Jord ved å bryte ned det nåværende systemet som raserer planetens økologi.

Paven fremmet en kraftig fordømmelse av verdens regjeringer for deres feighet i forhold til å forsvare vår Jord og kalte det en alvorlig synd.

«Vi kan ikke tillate visse særinteresser, interesser som er globale men ikke universelle å ta over og dominere stater og internasjonale organisasjoner og fortsette å destruere skaperverket konkluderte Pave Frans.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt