Verdidebatt

Til valgrådet i Borg, om listenavn, enda en gang

Listetoppene på Nominasjonskomiteens liste ønsker et annet navn på lista, for å tiltrekke seg flere velgere. Valgrådet skal være nøytralt og distansert, og må så vidt mulig unngå å fatte vedtak som kan tenkes på påvirke valgresultatet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Utgangspunktet for valgrådets virke er at det skal ha et nøytralt og distansert forhold valget. Man skal fatte avgjørelser for at valget skal gå for seg så greit som mulig. For en stor del vil det være tale om avgjørelser i valgtekniske spørsmål, som ikke er omstridte. Men det kan dukke opp uforutsette ting, som kan medføre at man må gå inn i spørsmål som er mer omstridte. I slike tilfeller må valgrådet gjøre sitt ytterste for å unngå vedtak som kan tenkes å påvirke valgresultatet.

At det i Borg nå er blitt to lister, er ikke en slik uforutsett ting – at så kunne skje, har man visst fra 2013, da motstanden mot forholdstallsvalg innen Kirkerådets flertall ble nedkjempet på Kirkemøtet. At den lista som ikke frembringes gjennom nominasjonskomiteen, ville måtte få et navn, kan heller ikke være uforutsett. Det som er uforutsett, er at kandidatene på nominasjonskomiteens liste også vil ha et navn, eller mer presist, et navn i tillegg, «… som sier noe mer enn det formelle ‘Nominasjonskomiteens liste’» (Solberg).

I utgangspunktet kunne dette kanskje oppfattes som et valgteknisk spørsmål, som det er liten vits i å strides om. Hvis man var helt sikker på at navneendringen ikke ville påvirke valgresultatet, kunne man etterkomme anmodningen.

Men det kan man ikke være sikker på.

Pussig nok er det her knapt avgjørende at partiet Åpen folkekirke har protestert, dels av formelle grunner, dels under henvisning til at navneforslaget kan skape forvirring, siden det likner partiets eget navn.

Det er listetoppenes egen argumentasjon som gjør det nesten helt klart at valgrådet må avvise forslaget. Igjen Solberg:

«Situasjonen er jo en annen med to lister enn med en: Når det er en liste, konkurrerer kandidatene bare med hverandre. Man kan da markere seg/reklamere for seg selv i ulike sammenhenger, og overlate til Kirkerådet å få velgerne til å delta i kirkevalget. Med to lister blir arbeidet to-delt: Det gjelder for det første å få velgerne til å bruke den listen du står på, deretter å få dem til å krysse av ved ditt navn. Vi ønsker selvsagt at mange benytter seg av nominasjonskomiteens liste, og tenker da at det er fint om den har et navn som sier noe om det som samler oss som står på den listen … .»

Klarere kan det knapt sies at man ønsker at valgrådet skal fatte en avgjørelse som man mener vil styrke dem i konkurransen om velgere, og slik vil kunne påvirke valgresultatet.

Dermed må valgrådet innfri en besynderlig betingelse for å etterkomme anmodningen: De må overbevise seg selv og alle, inklusive forslagsstillerne, om at valgresultatet ikke vil bli påvirket av navneendringen.

Det er nok en betingelse som det er svært vanskelig å oppfylle.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt