Kommentar

Feigt av Amnesty

Amnesty i Bergen handler rett og slett feigt når de ikke tør ha Vebjørn Selbekk på sitt arrangement.

Vebjørn Selbekk, redaktør i Dagen, ble først invitert til å delta i «Menneskerettighetsuken Amnesty», som arrangeres i september. Det er Amnestys studentorganisasjon i Bergen som står bak arrangementet. Så ble invitasjonen trukket tilbake, med denne begrunnelse: «Avgjørelsen til flertallet er dels begrunnet med sikkerhetsmessige hensyn, og dels begrunnet med ønske om en kvinnelig debattant.»

Temaet under Menneskerettighetsuken er «ytringsfrihet og eventuelle begrensninger som gjør seg aktuelle.» På denne bakgrunn er arrangørens argument for å utestenge Selbekk, nærmest parodisk. Rett nok fremstår studentene nå som pinlig berørt over sin egen begrunnelse, men det hjelper lite. Dette er feigt av Amnesty.

Per Edgar Kokkvold, som i likhet med Vebjørn Selbekk ble utsatt for drapstrusler i forbindelse med striden rundt karikaturtegningene av Muhammed, er prisverdig klar i sin omtale av Amnesty. Til Bergens Tidende sier han at Amnesty-studentene har gitt etter for irrasjonell frykt. «Å unnlate å invitere Selbekk, eller å trekke en invitasjon tilbake når de har oppdaget hvem han er, synes jeg er ynkelig.» Også jusprofessor Jan Fridthjof Bernt mener Amnesty har gjort en gal vurdering og oppfordrer dem til å være rak i ryggen og ikke kompromisse med ytringsfriheten.

Amnesty henviser til ressurssituasjonen; å ha en så profilert gjest som Selbekk som deltager, vil kreve mye. Dette er en uholdbar påstand. Det er politiet som vurderer sikkerhetssituasjonen og som også stiller med nødvendige ressurser om man mener det er påkrevet.

Etter diverse terrorangrep mange steder på kloden, også i våre nærområder som Paris og København, er det ikke rart at sikkerhetssituasjonen rundt et slikt arrangement blir drøftet. Men Amnesty bidrar med sin handlemåte og begrunnelse til at nettopp det skjer som mange har fryktet: At ytringsfriheten skal forsvinne, at det skal bli umulig å stå opp for det man mener er riktig og viktig.

Amnestys kompromiss med ytringsfriheten gjør at arrangøren like gjerne kan avlyse hele Menneskerettighetsuken. Troverdigheten er tapt. Den eneste måten den kan gjenvinnes på, er å si beklager, vi har gjort en feil. Vi ønsker likevel at Vebjørn Selbekk skal delta, ikke minst med tanke på temaet ytringsfrihet og eventuelle begrensninger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar