Verdidebatt

Sanksjonenes skjebne.

I amerikanske The Newsweek kan man lese følgende:

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«For 6 mndr. siden begynte oljeprisen, selve livsblodet i russisk økonomi  å ligne et krater og de US-ledede sanksjonene i kjølvannet av Russlands anektering av Krim bet hardt. Den russiske rubelen stupte og kapitalflukten aksellererte mens rike, nervøse russere flyttet mer og mer av pengene sine ut av landet. Det var rimelig å spørre: Var Putin i ferd med å miste grepet? Var han satt ut av spill og kunne han til og med falle?

I dag begynner svaret å bli klart. Og det er ikke hva Vesten håpet på.

Ikke bare står Putin fortsatt støtt, men den russiske økonomien bedrer seg mot de flestes forventninger. Det russiske aksjemarkedet er globalt et av årets beste. Etter å ha mistet nær halvparten av sin verdi mot amerikanske dollar i løpet av et år stiger rubelen påfallende. Rentene er nede på hva de var før krisen og sanksjonene. Regjeringen har større inntekter enn man selv hadde regnet med og beholdningen av utenlandske valutareserver har steget med nær 10 milliarder dollar i forhold til det laveste i løpet av krisen.» Skriver Newsweek.

Og i sin blog føyer Pål Steigan til: Og rubelen som USA i allianse med spekulanter og storbanker prøvde å knekke i des. 2014  er kommet tilbake med styrke. Hittil i 2015 er rubelen den valutaen som har gjordt det best.

De som er blitt hardest rammet av sanksjonspolitikken er USAs «allierte» i Europa. EU-landene har pr. 9.2 015 tapt 21 milliarder euro, drøyt 180 milliarder kroner, på sviktende eksport som følge av Unionens sanksjoner mot Russland.

Så langt Steigans udmerkede blog som anbefales enhver som ønsker å være bredt orientert om politikk. klima og miljøspørsmål.

Etter å ha fulgt russiske medier daglig er jeg personlig ikke det minste overasket. Heller ikke over at «amerikansk eksepsjonalisme» denne gangen innebærer at USA overhodet ikke har redusert sin handel med Russland. Slik får "det eksepsjonelle" US andre til å gjøre jobben og betale regningen mens de selv går fri. Ikke rart fru Märkel ønsker seg en EU-hær.

Og årsaken? Det russiske lederskapet og deres engelskspråklige mediers moralske overlegenhet i forhold til det tilsvarende i Vesten.

Og Norge? Mens Hellas er i ferd med å opptre selvstendig og gå inn i den megler og brobyggingsfunksjonen Norge gjerne påtar seg når man ikke selv er involvert og får tillatelse til dette fra USA retter Norge kanonene mot vår store nabo i Øst og blåser opp sin krigsretorikk. For slik vil US ha det. Triste greier.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt