Lilli Spæren

172

KORSVEIEN

En liten filmanmeldelse

Publisert: 31. mar 2015

Filmen «korsveien» som vises på kino i våre dager er en skremmende film. Og det er kanskje også filmens hensikt?

Filmen handler om en ung jente som vokser opp i en svært konservativ katolsk menighet som klart uttrykker en avstandstaken både til paven og det annet vatikankonsil for dets modernitet.

Samtidig handler filmen om hvordan en sårbar ungdom blir offer for en personlighetsforstyrret mor som stjeler livsgleden både fra henne spesielt og fra familien generelt.

Den unge jentas psykiske helse blir så til de grader nedbrutt, at hun til slutt dør en «stedfortredende død» som helbreder hennes syke bror.

Det er ubegripelig at denne filmen får terningkast 6.

Dersom filmens hensikt skal være å vise uselvisk tro og virke fromhetsskapende, så tenker jeg at den har bommet på målet. Ingen skal ofre sitt liv i en magisk forståelse av å redde en annen. Bibelens fortelling om Abraham og Isak er et klart eksempel på at menneskeofring er fullstendig uakseptabelt. Gud skulle selv utse seg et offerlam. I det nye testamentet leser vi at Jesus er Guds offerlam.

Visst er vi kalt til å følge Jesus og legge bak oss vårt ego for å realisere oss som barmhjertige medmennesker, men å psyke oss selv eller andre inn i en romantiserende dødsprosess er ikke riktig.

Kanskje har jeg ikke forstått filmens egentlige hensikt.

En ting er imidlertid sikkert, den vekker mange følelser og er engasjerende når den kaster et ubehagelig lys på kombinasjonen av sekterisme og psykiatri. 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere