Verdidebatt

Hebron

I forrige uke tok jeg buss 160 fra busstasjonen i Jerusalem til Hebron. Bussen til Hebron er armert (skuddsikker) og inne i bussen denne formiddagen sitter flere soldater, jødiske menn, kvinner og barn som er på vei til Hebron.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bussen er det offentlige fremkomstmiddelet som de som bor i de jødiske delene ved og i Hebron kan bruke hvis de skal til Jerusalem.  Bussen kjører forbi militære kontrollposter, flere vakttårn og sikkerhetsgjerder. Den kjører langs rute 60, passerer Betlehem som ligger delvis skjult bak høye sikkerhetsgjerder før den kommer til områdene hvor jøder er bosatt og videre ned til «Machpelahulen» inne i Hebron, som ligger i den jødiske bydelen i Hebron.

Selve bygningen har to tårn bygget av muslimene for at stedet ytre sett skal se ut som en moske. I 700 år har jødene hatt tilgang til dettes stedet for å be under forskjellige styrer. Inntil 1929 bodde det flere hundre jøder i Hebron Under en forferdelig massakre etter ordre fra stormuftien av Jerusalem (Arafats onkel) 24.august 1929 hvor 67 jøder brutalt drept og ti skadd. De overlevende jødene ble forvist fra byen. De husene som jødene bodde i den gang er det jødene i dag som bor i.

Hebron er for jødene den neste helligste byen etter Jerusalem, ligger 35 km sør for Jerusalem og 930 meter over havet. Hebron er faktisk stedet for den eldste jødiske samfunnet i verden, og kan dateres tilbake til bibelsk tid. I dag er Hebron hjem til rundt 250.000 palestinere og ca. 700 jøder. Ytterligere 6000 jøder bor i den tilstøtende fellesskap av Kiryat Arba.

Stedet er hellig for både jødene og de kristne mens islam også aksepterer det som et hellig sted på grunn av den bibelske henvisningen til Abraham. I henhold til Første Mosebok kjøpte Abraham hulen og markene rundt den for å gravlegge sin hustru Sara. Deretter ble også Abraham, Isak, Rebekka, Jakob og Lea også gravlagt i hulen. Av denne grunnen er byen også referert til i jødedommen som «Patriarkenes by», og ansett som den ene av de fire hellige byene. Over og rundt hulen er det kirker, synagoger og moskeer som har blitt bygd i løpet av århundrene.

Hebron er en by hvor FN viser sitt nærvær.  Bakgrunnen for opprettelsen av en tilstedeværelse av internasjonale observatører i Hebron er motsetninger mellom jødiske bosettere og palestinske innbyggere i byen som ligger i de palestinske selvstyreområdene (Palestina). Oppgaven er først og fremst å være internasjonale øyenvitner, og ved sin tilstedeværelse å bidra til økt følt sikkerhet for palestinerne i Hebron, og å fremme stabilitet som også bidrar til økonomisk utvikling.

I boken «Filistrene» skriver forfatteren Ramon Bennet : «FNs multinasjonale styrker skal liksom være nøytrale styrker som holder de stridende fraksjonene fra hverandre, og dermed opprettholde freden i den spesielle regionen. Men når det gjelder Israel går FN enten over på Israels fienders side, eller handler som brannmenn som flykter «første gang de lukter røyk og første gang de ser flammer». Og etter å ha rømt for den første røykskyen utformer FN lettvinte våpenhvile-resolusjoner som er «utformet for å stoppe den israelske framrykkingen».

Sannheten i dette ser virker nok noe brutal, men ved å ta en titt på de historiske fakta hvor FN  har glimret med sin tilstedeværelse i naboland av Israel er den ikke langt unna sannheten.

Situasjonen i og rundt Hebron er ikke noen søndagskole. Siste hendelsen var at en gruppe menn ble pågrepet inne i den arabiske delen av Hebron i besittelse av sprengstoff tidligere i denne måneden. Sprengstoffet var beregnet på å drepe israelske soldater. De tre jødiske tenåringene Eyal Yifrah (19), Gilad Shaar (16) og Naftali Frenkel (16) som ble kidnappet av Hamas og drept utenfor Hebron i juni 2014 var en grusomt handling utført av palestina-arabiske terrorister tilknyttet Hamas. De tre ble funnet drept på et jorde nord av Hebron. Etter at den den jødiske bosetningen har blitt fornyet har også titalls terroraksjoner og mord blitt begått mot jødene. Videre har tusentalls tilfeller av steinkasting og bruk av molotovcoctails forekommet.

Hebron er en by som du ikke kommer upåvirket fra hvis du setter dine føtter i den eller områdene rundt. Det er selvfølgelig opp til hver enkelt å tro og høre den historien du ønsker å høre og tro på. For mitt eget vedkommende er det vanskelig å tro at fred er en løsning som er nærliggende slik situasjonen er i dette området. Uansett hva en måtte mene eller hvem en holder med i denne konflikten er faktum det at jøder ikke skal få leve sine liv i fred og ro i sitt eget land i Judea.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt